Смъртоносна болест се разпространява бързо в Япония

  • 15 март 2024 16:43

  • 6338
  • 6
Смъртоносна болест се разпространява бързо в Япония
© Pixabay

"Мистерия в Япония, опасните стрептококови инфекции достигат рекордни нива", пише The Guarduan, цитиран от "Фокус".

Здравните служители се надпреварват да идентифицират причината за нарастване на синдрома на стрептококов токсичен шок с 30% смъртност.

Рекордна скорост на разпространение 

Експертите предупреждават, че рядка, но опасна бактериална инфекция се разпространява с рекордна скорост в Япония, като властите се борят да идентифицират причината. Здравните служители правят изследвания, за да идентифицират причината за нарастването на синдрома на стрептококов токсичен шок, който има 30 процента смъртност. Заболяването се разпространява бързо в Япония, но не е изключено да има повече случаи и в други части на земното кълбо. 

Броят на случаите през 2024 г. се очаква да надхвърли рекордните числа от миналата година, като същевременно нараства загрижеността, че най-тежката и потенциално смъртоносна форма на стрептококова болест от група А – синдром на стрептококов токсичен шок (STSS) – ще продължи да се разпространява след наличието на силно вирулентни и инфекциозни щамове бяха потвърдени в Япония. 

Националният институт по инфекциозни болести на Япония (NIID) казва: "Все още има много неизвестни фактори по отношение на механизмите зад фулминантните (тежки и внезапни) форми на стрептококи и ние не сме на етапа, в който можем да ги обясним".Временните данни, публикувани от Националния институт по инфекциозни болести, регистрират 941 случая на STSS, докладвани миналата година. През първите два месеца на 2024 г. вече са регистрирани 378 случая, като инфекциите са идентифицирани във всички с изключение на две от 47-те префектури на Япония. 

Япония от 1 април ще третира КОВИД като сезонен грип

Кои групи са изложени на най-голям риск?

Докато възрастните хора се считат за изложени на по-голям риск, щамът от група А води до повече смъртни случаи сред пациенти под 50 години, според NIID. От 65 души под 50 години, които са били диагностицирани със STSS между юли и декември през 2023 г., около една трета, което се равнява на 21 души, са починали, съобщава вестник Asahi Shimbun. Повечето случаи на STSS се причиняват от бактерия, наречена "streptococcus pyogenes". По-известен като стрептокок А – може да причини болки в гърлото, главно при деца, и много хора го имат, без да знаят и не се разболяват. 

Но силно заразните бактерии, които причиняват инфекцията, могат в някои случаи да причинят сериозни заболявания, здравословни усложнения и смърт, особено при възрастни над 30 години.

Около 30% от случаите на STSS са фатални

По-възрастните хора могат да изпитат подобни на настинка симптоми, но в редки случаи симптомите могат да се влошат и да включват стрептокок в гърлото, тонзилит, пневмония и менингит. В най-сериозните случаи може да доведе до органна недостатъчност и некроза. Някои експерти смятат, че бързото нарастване на случаите през миналата година е свързано с премахването на ограниченията, наложени по време на пандемията от коронавирус. 

През май 2023 г. правителството понижи статуса на Covid-19 от втори клас – който включва туберкулоза и SARS – до пети клас, поставяйки го наравно със сезонния грип. Промяната означава, че местните власти вече не могат да нареждат на заразените хора да стоят далеч от работа или да препоръчват хоспитализация. Този ход също така накара хората да намалят бдителността си в страна, в която широко разпространеното носене на маски, дезинфекция на ръцете и избягване на "трите С" се считат за поддържане на сравнително ниски смъртни случаи от Covid-19 . Бяха регистрирани около 73 000 смъртни случая от Covid-19 в сравнение с повече от 220 000 във Великобритания, чието население е малко над половината от това на Япония.

Кен Кикучи, професор по инфекциозни болести в Женския медицински университет в Токио, казва, че е "много загрижен" за драматичното увеличение тази година на броя на пациентите с тежки инвазивни стрептококови инфекции.

Той вярва, че прекласифицирането на Covid-19 е най-важният фактор зад увеличаването на инфекциите със "стрептококус пиогенес". Това, добави той, накара повече хора да се откажат от основните мерки за предотвратяване на инфекции, като редовна дезинфекция на ръцете. 

"Според мен над 50% от японците са били заразени от Sars-CoV-2 , вирусът, който причинява Covid-19,", казва Кикучи пред The Guardian. "Имунологичният статус на хората след възстановяване от Covid-19 може да промени тяхната чувствителност към някои микроорганизми. Трябва да изясним инфекциозния цикъл на тежките инвазивни стрептококови пиогенни заболявания и да ги поставим под контрол незабавно". 

Разпространяват се по капков път и чрез физически контакт

Стрептококовите инфекции, като тези на Covid-19, се разпространяват чрез капчици и физически контакт. Бактерията може да зарази и пациенти чрез рани по ръцете и краката. Стрептококови инфекции се лекуват с антибиотици, но пациентите с по-тежко инвазивно стрептококово заболяване от група А вероятно ще се нуждаят от комбинация от антибиотици и други лекарства, заедно с интензивно медицинско обслужване. 

Министерството на здравеопазването на Япония препоръчва на хората да вземат същите основни хигиенни мерки срещу стрептокок А, които станаха част от ежедневието по време на пандемията от коронавирус. "Искаме хората да предприемат превантивни стъпки като поддържане на пръстите и ръцете ви чисти и спазване на етикета при кашлица", каза министърът на здравеопазването Кейзо Такеми пред репортери по-рано тази година, според Japan Times.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
6338 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.03.15 | 23:25

6
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man
Евлоги

2024.03.15 | 20:43

5
Крайно време беше за нещо много страшно и опасно..
Емѝ...гълтам цигански уйове-МИРОСЛАВ ПСИХОТО

2024.03.15 | 18:59

4
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55, Z = зашли О = отсосали V = вьiшли, Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...
Емѝ...ялова ШУШУМИГА съм-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ

2024.03.15 | 18:25

3
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

2024.03.15 | 17:44

2
Те да изхвърля радио активни води в морето от Фукушима какво друго да очакват
рашка говняшка

2024.03.15 | 17:21

1
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌

Добави коментар

Водещи новини