Южна Корея планира инвестиции за 472 млрд. долара в производство на чипове

  • 15 януари 2024 15:48

  • 725
  • 0
Южна Корея планира инвестиции за 472 млрд. долара в производство на чипове
© Pixabay

Южна Корея оповести подробности по план за създаване на "полупроводников мега клъстер" до 2047 г. чрез насърчаване на инвестиции за общо 622 трилиона вона (472 милиарда щ. долара) в партньорство със "Самсунг електроникс" (Samsung Electronics), "Ес Кей Хайникс" (SK Hynix) и други местни компании, съобщи Йонхап.

Очаква се клъстерът, който ще включва няколко индустриални зони в южната част на провинция Кьонги-до, да има площ от 21 милиона квадратни метра и месечен производствен капацитет от 7,7 милиона вафли (силициеви слитъци, които се използват като интегрални схеми при производството на полупроводникови елементи - бел. р.) до 2030 г., гласи съвместно изявление на министерствата на индустрията и науката на Южна Корея.

Съгласно плана на правителството в региона, вкъдето сега има 21 производствени съоръжения, до 2047 г. ще бъдат изградени 16 нови завода, включително три центъра за научни изследвания.

"Нашата първоначална оценка е за инвестиция от 622 трилиона вона, която вече е започнала, и очакваме през следващите 20 години тя да създаде нови най-малко 3 милиона високоплатени работни места", заяви президентът на страната Юн Сук-йол в коментар на плановете за изграждане на полупроводниковия клъстер.

Той отбеляза още, че 158 трилиона вона ще бъдат инвестирани в проекта през следващите пет години, което ще създаде 950 000 нови работни места.

"В момента нашият сектор за производство на чипове има 180 000 работни места, но след като клъстерът бъде завършен, той ще създаде още 70 000 работни места", добави южнокорейският държавен глава.

Производителят на чипове Ти Ес Ем Си с приходи над очакванията

Като част от планираната инвестиция за 622 трилиона вона най-големият производител на чипове в страната "Самсунг електроникс" ще вложи общо 500 трилиона вона, включително 360 трилиона вона в три нови фабрики и три научноизследователски комплекса.

На свой ред "Ес Кей Хайникс" ще инвестира 122 трилиона вона за изграждането на четири нови завода.

Президентът Юн също така обеща удължаване на данъчните кредити за инвестиции в полупроводниковия сектор, чието действие трябва да изтече тази година, и отхвърли критиките, че схемата облагодетелства само големия бизнес.

В изказването си държавният глава отхвърли политиката на отказ от ядрена енергия и каза, че тя е станала незаменима за стабилното снабдяване с електроенергия не само за производството на чипове, но и за други високотехнологични сектори, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини