Си Цзинпин: Китай иска да укрепи отношенията си с ЕС

  • 12 януари 2024 15:47

  • 742
  • 2
Си Цзинпин: Китай иска да укрепи отношенията си с ЕС
© Getty Images

Китай иска да укрепи отношенията си с Европейския съюз, заяви днес китайският президент Си Цзинпин на среща в Пекин с белгийския премиер Александер де Кро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Де Кро пристигна в Китай вчера и откри новото посолство на Белгия в Пекин. Той се срещна и с китайския външен министър Ван И.

"Китай иска да работи с Европейския съюз за насърчаването на постоянния прогрес на отношенията между Китай и ЕС през новата година", каза Си Цзинпин на срещата си с Де Кро.

"На фона на хаотичната международна ситуация е необходимо да бъдат изградени още мостове между Китай и Европа", изтъкна китайският лидер, като отбеляза, че Китай и ЕС трябва "заедно да насърчават световния мир, стабилност и просперитет".

Китай и САЩ са стабилизирали отношенията си

Александер де Кро заяви днес в социалната мрежа "Екс", че се е срещна още с китайския премиер Ли Цян за обсъждане на "общите предизвикателства, които стоят пред нас, като например климатичните изменения, защитата на международния ред, базиран на правила, и превенцията на бъдещи пандемии".

Белгийският лидер съобщи още, че с китайския премиер са обсъдили конфликта в Украйна.

Китай и Европейският съюз са основни търговски партньори един за друг, но в последно време ЕС дава индикации, че иска да намали зависимостта си от Пекин в сферата на технологията и в други области, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
742 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.12 | 17:19

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Z Z Z Z Z

2024.01.12 | 15:58

1
лесно е - спрете да крепите рашката.

Добави коментар

Водещи новини