Филипинското външно министерство извика китайския посланик заради "тормоз" в Южнокитайско море

  • 12 декември 2023 14:07

  • 771
  • 1
Филипинското външно министерство извика китайския посланик заради "тормоз" в Южнокитайско море
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Министерството на външните работи на Филипините извика китайския посланик в Манила, за да изрази протест относно "последователни случаи на тормоз" в Южнокитайско море през уикенда, предаде Ройтерс.

Манила е поискала от Китай да нареди на плавателните си съдове да се въздържат от противозаконни действия и да прекратят опасните си маневри, насочени срещу филипински плавателни съдове, както и да престанат да пречат на легитимните филипински дейности, се казва в изявление на ведомството.

Заместник-министърката Тереса Ласаро е изразила устен протест срещу китайски маневри, довели до сблъсък, както и срещу употребата на водни оръдия срещу филипински плавателни съдове, доставящи консумативи за военни, разположени на стар военен кораб, закотвен в плитчина в морето.

Китай реагира остро срещу Филипините заради техен кораб, опитал се да навлезе в спорни води в Южнокитайско море

"Действията на китайските плавателни съдове в рамките на филипинската изключителна икономическа зона са незаконни и в нарушение на свободата на навигацията", заяви министерството. То също така изрази протест срещу употребата от страна на Китай на водни оръдия срещу три плавателни съда на Бюрото по рибарство, които били напът да доставят петрол и хранителни продукти на рибари близо до друга плитчина.

Китайското посолство в Манила към момента не е отговорило на запитване за коментар, отбелязва Ройтерс. Миналата неделя двете съседни страни си размениха обвинения, а Филипините нарекоха действията на Китай "сериозна ескалация", отбелязвва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
771 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.12 | 16:48

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини