Япония се готви за война с Китай

  • 13 август 2012 11:40

  • 1576
  • 0
Япония се готви за война с Китай
©

Японското военно командване е започнало да разработва планове в случай на китайски десант на необитаемите острови Сенкаку, които са под японски контрол, но към които претенции има и Китай, смятайки ги за свои незаконно окупирани територии.

Указанията за разработване на такива планове са дадени на структурите на Обединения комитет на началник-щабовете, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на японския печат. Старият спор за Сенкаку (наричани в Китай Дяоюйдао) рязко се изостри напоследък заради намеренията на Япония да откупи тези територии от сегашния им собственик, който е японски гражданин. Необитаемият архипелаг в Източнокитайско море се намира в район, където под океанското дъно може би има големи залежи от природен газ. Притежаването на островите може да се окаже важен аргумент и в друг спор между Токио и Пекин - за разграничаването на изключителните икономически зони на двете страни.

Напоследък край Сенкаку редовно се появяват китайски катери на риболовния надзор. През юли те демонстративно навлязоха дълбоко в район, смятан от Токио за негови териториални води. Според японската страна китайските катери са де факто военни кораби, някои от тях като клас отговаряли на леки ескадрени миноносци. На тях, претендирайки, че са граждански персонал, може би има китайски морски пехотинци.

Японските военни предполагат, че ако обстановката се изостри, Пекин може да извърши военен десант на островите. В такъв случай се предвижда там да бъдат пратени полицаи от съседни японски острови, но силите им едва ли ще бъдат достатъчни. Миналия месец премиерът Йошихико Нода каза в парламента, че не е изключено използването на въоръжени сили за пресичане на, както се изрази, "незаконни действия край Сенкаку".

Токио включи тези острови в най-южната си префектура Окинава през 1895 г. след победа над императорски Китай във войната от 1894-1985 . Тогава Япония анексира и Тайван. След поражението си във Втората световна война Токио се отказва от Тайван и по логиката на Пекин би трябвало да върне и архипелага Сенкаку. В Япония обаче твърдят, че в края на 19-и век тези необитаеми острови не са принадлежали на никого и затова съвсем законно са присъединени към Япония.

Последвайте канала на

БТА
1576 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини