Япония се подготвя за тайфуна "Лан", отменяйки полети и жп курсове

  • 14 август 2023 11:16

  • 275
  • 0
Япония се подготвя за тайфуна "Лан", отменяйки полети и жп курсове
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Япония се подготвя за тайфуна "Лан", отменяйки самолетни полети и железопътни курсове в централните райони на най-големия остров на страната - Хоншу, който се очаква да бъде връхлетян от стихията утре, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Седмата тропическа буря за сезона, която се движи над Тихия океан, близо до Централна Япония, днес се насочи на северозапад с 15 км/ч и максимална скорост на съпътстващите ветрове от 139 км/ч, съобщи японската метеорологична служба.

Прогнозите са тайфунът да достигне утре сутринта крайбрежието на префектура Вакаяма, а след това да продължи на север над два големи града - Осака и Киото. Метеорологичната служба на Япония предупреди за проливни дъждове и ветрове, както и за риск от наводнения и свлачища.

Мощен тайфун удари Япония, има жертва и ранени

Японските авиолинии и авиокомпанията АНА отмениха редица полети на места, които са на пътя на бурята. Западнояпонските железници затвориха линията "Токайдо Шанкансен" на влака стрела между Осака и Окаяма.

"Лан" следва пътя на предишния тайфун "Ханун", който криволичеше в северозападната част на Тихия океан, преди да връхлети Южна Япония, а после да се отправи на север към Южна Корея, Китай и руския Далечен изток.

Тайфунът "Лан" заплашва да опропасти един от ваканционните периоди с най-много пътуващи в Япония, свързан с летния фестивал "Обон". Тогава много хора си взимат почивни дни, за да се приберат по родните места, отбелязва Ройтерс.

Увеселителният парк "Юнивърсъл студиос" в Осака няма да работи утре, а организаторите на националното гимназиално първенство по бейзбол "Кошиен" - традиционен летен турнир, гледан от милиони хора - отмениха всички срещи в този ден. 

Последвайте канала на

Калина Христова
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини