Талибаните засилват влиянието си в програмите на ООН за подпомагане

  • 08 август 2023 14:04

  • 529
  • 0
Талибаните засилват влиянието си в програмите на ООН за подпомагане
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Талибаните засилват влиянието си в организациите за помощ, които действат в Афганистан, включително програми на ООН, предаде ДПА, като се позова на доклад на американското правителство.

"Според няколко официални представители на ООН в различни агенции талибаните успешно проникват и повлияват на по-голямата част от програмите за помощ на ООН", сочи доклад, публикуван днес от специалния генерален инспектор на Вашингтон за възстановяването на Афганистан.

Увеличаващото се влияние върху програмите за подпомагане е "един от аспектите на интензивна стратегия за консолидиране на властта", пише в доклада и се добавя, че всяка форма на хуманитарна помощ може да стане жертва на манипулация от радикалните ислямистки лидери.

Талибаните изхождат от твърдението, че "заплахата със сила и суровата мощ могат да наложат всеки желан резултат". Талибаните, които си върнаха властта през август 2021 г., обвиняват агенции в неправилно управляване на средствата за помощ и изискват материалите да бъдат разпространявани в съответствие с разпоредбите на правителството им.

Протест в Кабул срещу решението на талибаните да затворят салоните за красота

Въпреки дадените по-рано обещания за умерено управление талибаните стават все по-авторитарни и догматични и до голяма степен изключиха жените и момичетата от обществения живот.

Страната е в разгара на хуманитарна катастрофа, а агенции на ООН и техни партньори оказват помощ главно на афганистанци, които страдат от изключителна бедност и не могат да покрият основните си всекидневни нужди, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини