1000 хоспитализирани в Иран след прашни бури

  • 17 юли 2023 06:37

  • 883
  • 0
1000 хоспитализирани в Иран след прашни бури
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Повече от 1000 души са били хоспитализирани в югоизточната провинция Систан-Белуджистан в Иран заради силни пясъчните и прашни бури през последните дни. Това е съобщил Маджид Мохеби, генерален директор на отдела за управление на кризи в провинцията, цитиран от Анадолската агенция.

Хоспитализациите следват нова вълна от пясъчни и прашни бури в провинцията, особено в градовете Забул, Хамун, Хирманд и Нимроз в района на Систан.

Засегнатите хора се оплакват най-вече от затруднено дишане и проблеми със сърцето и зрението.

Провинцията, която граничи с Пакистан, е известна със своя изключително горещ и сух климат. Повишаването на температурите тази година и продължителният период на суша доведоха до проблеми с водата.

Екзекутираха трима иранци за множество изнасилвания

Миналото лято силните пясъчни и прашни бури, както и по-високите нива на замърсяване на въздуха наложиха затварянето на образователни институти и държавни служби в някои ирански градове, включително столицата Техеран.

Джафар Джандаки, генерален директор на екологичния център към Министерството на здравеопазването на Иран, заяви в събота, че излагането на пясъчни и прашни бури излага на опасност живота на повече от 38 милиона души в Иран.

"Увеличаването на броя на частиците във въздуха повишава шансовете за сърдечни заболявания и нарушава социалните дейности, както и системата за обществен транспорт", каза той.

На 12 юли се отбелязва Международният ден за борба с пясъчните и прашни бури. В изявление от тази година ООН каза, че пясъчните и прашните бури "представляват огромно и широко разпространено предизвикателство за постигането на устойчиво развитие в неговите икономически, социални и екологични измерения".

Той добави, че най-малко 25% от глобалните емисии на прах произтичат от човешка дейност.

Последвайте канала на

Калина Христова
883 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини