Външният министър на Тайланд се е срещнал с Аун Сан Су Чжи в затвора

  • 12 юли 2023 11:07

  • 295
  • 0
Външният министър на Тайланд се е срещнал с Аун Сан Су Чжи в затвора
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Външният министър на Тайланд каза днес, че се е срещнал миналата седмица с Аун Сан Су Чжи, което е първото свиждане с носителката на Нобелова награда за мир след задържането ѝ след преврата през 2021 г. в Мианма, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Имахме среща, тя беше здрава и това беше едно добро свиждане“, каза министърът Дон Прамудвинай пред журналисти в кулоарите на срещата на външните министри на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в индонезийската столица Джакарта.

Су Чжи е задържана след преврата на хунтата на 1 февруари 2021 г., който сложи край на краткия демократичен експеримент в Мианма и потопи страната от Югоизточна Азия в кървави сътресения, отбелязва агенцията.

На седемдесет и осем годишната Су Чжи по-късно бяха повдигнати поредица от обвинения и тя беше осъдена от хунтата на общо 33 години затвор, на процес, който правозащитни организации определиха като фарсов.

Дон каза пред журналисти, че се е срещнал със Су Чжи в неделя и че тя е призовала за възобновяване на преговорите за прекратяване на кризата.

Осъдиха Аун Сан Су Чжи на допълнителни 6 години затвор за корупция

„Тя насърчи диалога“, каза Дон. Той добави, че се обявява за "установяване на контакти с властите в Найпидо", имайки предвид управляващата хунта в столицата на страната.

Су Чжи е била виждана само веднъж след преврата на неясни снимки, направени от държавните медии в съдебна зала в столицата.

Хунтата отхвърли многократните искания на чуждестранни дипломати да се срещнат с нея, а през по-голямата част от процеса на нейните адвокати беше забранено да говорят с медиите.

През юни миналата година Су Чжи беше преместена от домашен арест в Найпидо в единична килия в затвора, посочва АФП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини