САЩ ще продадат на Тайван военно оборудване за 440 милиона долара

  • 30 юни 2023 13:59

  • 255
  • 0
САЩ ще продадат на Тайван военно оборудване за 440 милиона долара
© Getty (архив)

САЩ обявиха продажбата на Тайван на боеприпаси и военни резервни части на стойност 440 милиона долара като част от подкрепата си за самоуправляващия се остров, към който Китай има териториални претенции, предаде АФП, цитирана от БТА.


Тази неголяма по обем и стойност продажба не разширява гамата от американски оръжия, доставяни на Тайван, но е огласена в момент, когато Вашингтон и Пекин се опитват да стабилизират напрегнатите си отношения.

В уведомление до Конгреса Държавният департамент на САЩ оповести продажбата на Тайван на боеприпаси за 30-милиметрови оръдия за 332,2 млн. долара и резервни части за оръжия и военни автомобили за 108 млн. долара.

Тези продажби ще помогнат на Тайван "да поддържа надежден отбранителен капацитет, без да променят основния военен баланс в района", обясни външното министерство на САЩ.

Конгресът на САЩ има право да откаже тази продажба, но подобна възможност е малко вероятна в момент, когато повечето парламентаристи настояват САЩ да увеличат военната си подкрепа за Тайван заради Китай.

САЩ отдавна продават оръжия на Тайван, като наред с това признават дипломатически само Китай, който смята острова за част от своята територия и не изключва възможността един ден да си го върне, при необходимост - и със сила.

В средата на този месец американският държавен секретар Антъни Блинкън посети Пекин, като по време на визитата двете страни се придържаха към позициите си за Тайван. Те изразиха надежда да поддържат отворени каналите за комуникация, за да предотвратят ескалиране на напрежението до въоръжена конфронтация.

Междувременно тайванското министерство на отбраната съобщи, че 11 китайски военни самолета са пресекли тази сутрин т.нар. междинна линия в Тайванския проток - неофициалната граница между Тайван и Китай.

Китай заяви, че решително ще пресече всякакви опити за независимост на Тайван

Общо 24 китайски бойни самолета, включително изтребители и бомбардировачи, са били забелязани тази сутрин близо до Тайван, уточни Тайпе и допълни, че към "патрула за бойна готовност" са се присъединили и пет китайски военни кораба.

Тайван е изпратил предупредително самолети и кораби.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини