Лекарите съветват хората над 60 години в индийски щат да стоят на закрито заради горещини

  • 17 юни 2023 13:16

  • 939
  • 0
Лекарите съветват хората над 60 години в индийски щат да стоят на закрито заради горещини
© Getty Images

Най-малко 34 души са починали през последните два дни, тъй като голяма част от северния индийски щат Утар Прадеш е обхваната от силни горещини, съобщиха днес представители на властите, което накара лекарите да посъветват жителите над 60 години да останат на закрито през деня, предаде Асошиейтед прес.

Всички загинали са на възраст над 60 години и са имали вече съществуващи здравословни проблеми, които може да са се влошили от силните горещини. Смъртните случаи са настъпили в окръг Балия, на около 300 км югоизточно от Лакнау, столицата на щата Утар Прадеш.

Двадесет и три смъртни случая са регистрирани в четвъртък, а други 11 са починали в петък, съобщи главният лекар на Балия Джаянт Кумар.

"Всички хора са страдали от някакви заболявания и състоянието им се е влошило заради голямата жега", каза Кумар пред АП. Той допълни, че повечето от смъртните случаи са вследствие на сърдечен удар, мозъчен инсулт и диария.

Данните на Метеорологичната служба на Индия показват, че в петък в Балия е отчетена максимална температура от 42,2 градуса по Целзий , което е с 4,7 градуса над нормата.

Парещото лято предизвика прекъсвания на електрозахранването в целия щат, оставяйки хората без течаща вода, вентилатори и климатици. 

Главният министър на Утар Прадеш Йоги Адитянат увери обществеността, че властите  предприемат всички необходими мерки, за да осигури непрекъснато електроснабдяване в щата. Той призова гражданите да сътрудничат на правителството и да използват електричеството разумно.

Основните летни месеци - април, май и юни - обикновено са горещи в повечето части на Индия, преди мусонните дъждове да доведат до по-ниски температури. По време на горещите вълни страната обикновено страда и от сериозен недостиг на вода, като десетки милиони от 1,4 милиарда души нямат течаща вода, посочва АП.

Последвайте канала на

Весела Найденова
939 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини