Китай заяви, че се противопоставя на това да бъде определян като заплаха от НАТО

  • 03 юни 2023 09:06

  • 425
  • 3
Китай заяви, че се противопоставя на това да бъде определян като заплаха от НАТО
© Getty Images/Guliver

Китай категорично се противопоставя на това да бъде определян като заплаха от НАТО, заяви днес китайското посолство в Норвегия, цитирано от Ройтерс.

Изявлението на посолството е във връзка с изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, направено по време на негова скорошна визита в скандинавската страна.

"Китай призовава НАТО да спре да провокира регионални конфликт, да създава разделения и безредици", се казва в изявлението на китайското посолство.

Посолството се фокусира върху думи на Столтенберг, че Китай е заплаха за съседните си страни.

Началникът на отбраната на САЩ упрекна Китай за липсата на военен диалог

НАТО твърди, че е регионална и отбранителна организация, но някои членове на НАТО постоянно разширяват обсега си на действие, като създават тесни контакти в сферата на отбраната със страни от Азиатско-тихоокеанския регион - това води до покачване на напрежението, изтъква китайското посолство.

"За международната общност е ясно кой е истинската заплаха за регионалния и световен мир", се казва още в изявлението на посолството.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
425 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
worlok

2023.06.03 | 17:10

3
kitai zaplaha za nato i amrika ...
ЗА ИНДИЯ

2023.06.03 | 12:40

2
КОРЕЯ, ВИЕТНАМ И, КОЙТО СЛУША, КИТАЙ НЕ Е ЗАПЛАХА! :)
Емѝ...

2023.06.03 | 10:30

1
Знаете,, а и не крия че съм хомосексуалист и лгбт активист! затова всеки ,който се гаври със мен във сайта ще пострада жестоко! Зад мен е Българския Хелзински Комитет и американското посолство!!!

Добави коментар

Водещи новини