Размирици в Таджикистан взеха живота на десетки

  • 25 юли 2012 19:32

  • 761
  • 0
Размирици в Таджикистан взеха живота на десетки
©

Таджикистан става нова точка на напрежение в световната карта.

Властите изпратиха войска в южната част на страната, където преди три дни беше убит генерал. Западни медии съобщават, че при сраженията между армията и бунтовниците са загинали 200 души.

Сраженията се водят край град Хорог в автономната Горно-Бадахшанска област. Бази на бунтовници са атакувани по въздух и по суша.

Причина за ескалиране на напрежението е смъртта на генерал от тайните служби. Според официалната версия той е бил прободен с нож по време на свада със сина на бивш полеви командир на таджикистанската опозиция и настоящ командир на граничен отряд. Именно с този отряд сега воюва армията.

Жителите на републиката разбраха за операцията от кратко съобщение по държавната телевизия.

Хората в Хорог се страхуват да напуснат домовете си, градският транспорт не се движи, затворени са магазините. В района е наложена и информационна блокада. Прекъснати са телефонните връзки, няма и интернет. Представители на международните организации напуснаха опасния район. Много източници съобщават и за цивилни жертви.

Властите отричат. В официалното съобщение се посочва, че при операцията са загинали 30 бунтовници, задържани са 40. 8 души от арестуваните са афганистанци. Има жертви и сред правителствени сили. Убити са 12 войници.

Последвайте канала на

761 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини