Япония ще финансира проекти за отбрана на приятелски държави

  • 05 април 2023 10:57

  • 293
  • 0
Япония ще финансира проекти за отбрана на приятелски държави
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Япония заяви днес, че планира да предложи на приятелски държави финансова помощ, за да им помогне да укрепят отбраната си и с това Токио за първи път категорично се отклони от правилата, които забраняват използването на международна помощ за военни цели, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Японската програма за подпомагане на сигурността зад граница вече ще бъде управлявана отделно от Програмата за подпомагане на развитието на чужди държави, която от десетилетия финансира пътища, язовири и други граждански инфраструктурни проекти, заяви главният секретар на японското правителство Хироказу Мацуно на пресконференция.

"Чрез засилване на техните възможности за сигурност и възпиране (на страните, на които ще бъдат отпуснати средствата - бел. ред.) програмата има за цел да укрепи нашето сътрудничество в областта на сигурността с тези страни, за да създаде желана среда за сигурност за Япония", се казва в изявление, публикувано от министерството на външните работи днес.

Според изявлението помощта няма да бъде предназначена за закупуване на смъртоносни оръжия, които биха могли да се използват в конфликти с други държави в съответствие с трите принципа, които регулират износа на оръжие.

С програмата ще бъдат финансирани специални проекти, като например такива, свързани със сателитната комуникация и радиосистемите за морско наблюдение. Министерството на външните работи заяви, че първото подобно финансиране вече се подготвя и ще бъде извършено в рамките на тази бюджетна година.

Филипините и Бангладеш вероятно ще бъдат сред първите получили подобна помощ, заяви пред Ройтерс правителствен източник, участващ в преговорите. Япония обмисля да предостави радари на Филипините, за да им помогне да наблюдават китайската активност в оспорваното Южнокитайско море, а също така обмисля Фиджи и Малайзия също да получат подобна помощ, съобщи вестник "Йомиури" в понеделник.

Япония, САЩ и Филипините започват преговори за сигурност

По принцип само развиващите се страни ще имат право да получат помощта, като се има предвид, че тя ще се предоставя под формата на безвъзмездни средства, посочва външното министерство.

Вследствие на преразглеждането на военната стратегия на страната нараства и облекчаването на забраната за износ на оръжие от Япония. Управляващата коалиция планира да започне дискусии в края на април по отношение на разхлабването на забраната, която е в сила момента, съобщи телевизионният канал Ти Би Ес. 

Решението за увеличаването на международната помощ е следствие от обявеното през декември от Япония укрепване на военната мощ, с което ще се удвоят разходите за отбрана в рамките на пет години, тъй като страната се стреми да се противопостави на нарастващата военна мощ на Китай в Азия. Премиерът Фумио Кишида през март обяви инвестиция в размер на 75 милиарда евро в Индо-Тихоокеанския регион, тъй като се стреми да укрепи връзките си със страните от Южна и Югоизточна Азия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини