Лошото време заплашва реколтата в Индия

  • 15 март 2023 16:49

  • 167
  • 0
Лошото време заплашва реколтата в Индия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Ненавременните дъждове и градушките могат да навредят на ключови зимни култури в Индия като пшеница, рапица и нахут точно преди да започне прибирането на реколтата за растения, които вече са претърпели известен топлинен стрес, казаха представители на промишлеността и отдела за времето, цитирани от БТА.

Метеорологичният отдел на Индия предупреди, че ключови развиващи се щати в централните, северните и западните региони може да получат повече дъждове и градушки през следващите 10 дни. Възможно е това да ограничи производството и да повдигне инфлацията на храните, която правителството и централната банка се опитват да овладеят.

Заради високите цени купувачите на пшеница по света ограничават бъдещите си доставки

Спадът в производството на пшеница може да затрудни Ню Делхи да попълни запасите, докато по-ниското производство на рапица може да принуди най-големия купувач на хранителни масла в света да увеличи вноса на палмово масло, соево и слънчогледово олио.

"Валежите и градушките пораждат безпокойство, тъй като прибирането на зимните култури току-що започна. Останалите култури ще бъдат засегнати и това може да намали продукцията", каза Хариш Галипели, директор на "ИЛА комодитис Индия" (ILA Commodities India).

Земеделските производители обикновено започват да сеят пшеница, рапица и нахут през октомври и ноември и ги прибират от края на февруари.

Градушки и пориви на ветрове със скорост над 30 километра в час може да ударят щати като Раджастан, Мадхя Прадеш, Утар Прадеш, Пенджаб, Харяна и Махаращра през следващите няколко дни, съобщи Индийският метеорологичен отдел.

Зимните култури вече са били подложени на стрес поради високите температури и ранното узряване, коментира фермерът Рамраи Бохара от Раджастан, най-големият производител на рапица.

Максималната температура в някои райони за отглеждане на пшеница скочи над 39 градуса по Целзий по-рано този месец, близо седем градуса по Целзий над нормалното, според данни на метеорологичния отдел.

"Не искаме валежи и ветровито време за две-три седмици. Реколтата ще падне и прибирането ѝ ще стане трудно", обясни Бохара.

Валежите не само биха намалили добивите, но биха могли и да понижат качеството на реколтата, предупреди базиран в Мумбай дилър.

Мая Йорданова
167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини