След земетресението: Четиризнаци се родиха в Алепо

  • 18 февруари 2023 08:57

  • 4996
  • 2
След земетресението: Четиризнаци се родиха в Алепо
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

133 000 бременни жени са засегнати от земетресението в Сирия, сочат данни на ООН. 44 000 от тях ще дадат нов живот през следващите три месеца, което ги поставя в риск заради условията на живот след бедствието.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 695

Конвои с хуманитарна помощ продължават да прекосяват сирийската граница, въпреки усложнената обстановка. Камиони с жизненоважна помощ преминават успешно границата от южна Турция към северозападна Сирия.

"От 9 февруари до миналата нощ общо 143 камиона са преминали през граничните пунктове Баб ал Хауа и Баб ал Салам. Това ще продължи и през уикенда и през всеки един друг ден, докато е необходимо", заяви Йенс Лаерке, говорител на ООН.

Оценките са, че близо 9 милиона души в Сирия са засегнати от земетресението. Хуманитарните служители са поразени не само от мащаба на разрушенията, но и от личната загуба за семействата.

"За първи път видях не просто пукнатини в сградите, но колегите ми и хората, с които разговаряхме в Сирия, са наистина покрусени. Нещо се е счупило в тях", разказва Фабрицио Карбони, регионален директор на Международния комитет на Червения кръст за Близкия изток.

Въпреки че навлизат на сирийска територия, камионите с хуманитарна помощ все пак се сблъскват със затруднения във вътрешността на страната, например в провинция Идлиб.

В Турция Червеният кръст работи в тясно сътрудничество с турския Червен полумесец за предоставянето на подслон, храна, вода, здравна грижа и дори средства на нуждаещите се.

"В Сирия, разбира се, също работим тясно с партньорите ни от сирийския арабски Червен полумесец за осигуряването на основни нужди на хората, включително здравна и психологическа подкрепа. Но също и хигиена - защото достъпът до чиста и безопасна вода в тази ситуация е изключително важен, за да се избегне потенциално бедствие, второ здравно бедствие", посочва Каролин Холт, директор в Междунарната федерация на Червения кръст.

А чудото на живота продължава да изумява. Четиризнаци се родиха в болница в Алепо. 25-годишната майка вече има две деца. Четирите бебета са под наблюдение и са в добро състояние.

Според данните на ООН общо 44 хиляди жени в Сирия се очаква да дадат нов живот през следващите седмици и това поставя допълнителни предизвикателства за грижата за тях, предаде БНТ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4996 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.18 | 11:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

2023.02.18 | 15:03

2
Пачавро Засрами Се

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини