Израелска компания за киберсигурност тегли милиони от банките заради съдебната реформа

  • 07 февруари 2023 15:52

  • 941
  • 0
Израелска компания за киберсигурност тегли милиони от банките заради съдебната реформа
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Израелската компания за киберсигурност "Уиз" (Wiz) изтегля десетки милиони долари от банките в страната и така се присъединява към съпротивата от страна на частния сектор срещу планираните от правителството промени в съдебната система, предаде Ройтерс, като се позова на запознат източник.

Според него компанията, чиято оценка възлиза на около 6 милиарда долара, е загрижена за растящата несигурност на израелските пазари заради замислените реформи. "Уиз" засега запазва операциите си в Израел.

Компанията отказва да коментира трансферите на средства извън страната, за които първо съобщи телевизия "Ченъл 12" (Channel 12). "Уиз" вероятно върви по стъпките на местния фонд за рисков капитал "Дизръптив Ей Ай" (Disruptive AI) и на платформата за разплащания "Папая глоубъл" (Papaya Global), които през януари обявиха, че местят банковите си сметки извън Израел, предаде БТА.

Съдебните промени, които тепърва трябва да бъдат приети, предвиждат затягане на политическия контрол върху назначенията в съдебната система и ограничаване на правата на Върховния съд да отменя правителствени решения или приети от Кнесета закони. Премиерът Бенямин Нетаняху твърди, че промените ще върнат баланса между властите и ще дадат повече възможности на бизнеса, като намалят ненужните съдебни спорове.

Преди две седмици представители на технологичната индустрия протестираха срещу промените с аргумента, че те нарушават демокрацията, политизират съдебната система и поставят под въпрос независимостта й. Създателят на "Уиз" Инон Костика беше сред протестиращите.

"Израел разполага с процъфтяваща технологична индустрия, но ни трябваха десетилетия да я изградим. Успяхме в миналото да се справим с трудни ситуации благодарение на силната ни демокрация и добрата съдебна система", заяви той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини