В най-големия град в Пакистан ще пуснат автобуси само за жени

  • 28 януари 2023 07:14

  • 1290
  • 2
В най-големия град в Пакистан ще пуснат автобуси само за жени
© Getty Images (архив)

В най-големия пакистански град от следващата седмица ще бъдат пуснати автобуси само за жени, предаде ДПА, позовавайки се на местните власти.

Това е стъпка, приветствана от активистите, които се борят срещу тормоза над жени в това патриархално общество, отбелязва агенцията. 

От 1 февруари най-малко 10 автобуса в розов цвят ще започнат да се движат из Карачи. Те ще превозват работещи жени, ученички и студентки, каза говорител на регионалното правителство на провинция Синд.

Инициативата има за цел да предотврати случаите на тормоз над жени в обществения транспорт, които са се увеличили в последно време. Проектът е първият по рода си в Пакистан.

Карачи е най-оживеният и многолюден град в Пакистан, като населението му надхвърля 20 милиона души. Престъпленията срещу жени там са често срещано явление, посочва БТА. 

Пакистан договори евтин петрол от Русия

Новите автобуси ще бъдат обслужвани само от жени, с изключение на шофьорите, които ще бъдат мъже. Правителството на провинция Синд планира да увеличи броя на тези автобуси и те след време да се движат в целия град. 

,,Това ще допринесе много за правата на жените в Пакистан'', заяви актрисата и правозащитничка Ифат Омар.

Това определено е насърчаваща стъпка и ще помогне на жените да се чувстват в безопасност, докато пътуват до работа и учебните си заведения, каза студентката Асифа Хан, която от години пътува ежедневно из Карачи. Тя добави, че хиляди млади жени са принуждавани от консервативните си родители да прекъснат своето обучение и да напуснат работа, само защото няма подходящ транспорт.

Владимир Василев
1290 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.28 | 13:55

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Чичо

2023.01.28 | 09:14

1
Добре прикрита ислямска демагогия. Ето я бъдещата реалност и в Европа.

Добави коментар

Водещи новини