Камбоджа: Нямаме възможност да изпратим военна помощ на Украйна

  • 26 януари 2023 15:50

  • 1104
  • 12
Камбоджа: Нямаме възможност да изпратим военна помощ на Украйна
© Getty Images (архив)

Премиерът на Камбоджа Хун Сен потвърди днес, че страната му няма възможност да предостави военна помощ на Украйна, предаде АКП за БТА

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 9909

,,Камбоджа не е предоставяла военна помощ на Украйна. Тя няма тази възможност. Техническата помощ за украински сапьори е чисто хуманитарен акт'', подчерта премиерът по време на церемония по дипломиране на студенти от Западния университет.

Той добави, че азиатската страна не е изпращала нито войски, нито инструктори по разминиране в Украйна и че всичко, направено от нея досега, е било за хуманитарната кауза, тъй като в Камбоджа също има мини и неексплодирали артилерийски снаряди.

Камбоджа разположи свои експерти по разминиране в други страни, като те работят под егидата на ООН. В момента изпълняват мисии в Мали, Южен Судан, Ливан и Централна Африка. Във вторник министерството външните работи и международното сътрудничество потвърди в изявление позицията на Камбоджа за Украйна.

Стоянов в "Рамщайн": България предоставя военна помощ на Украйна в изпълнение на решението на парламента

Министерството отново заяви, че решението за курс за обучение по разминиране за украински военни в сътрудничество с Японската агенция за международно сътрудничество е взето единствено на хуманитарна основа, както е видно и от многобройните мисии на Камбоджа за поддържане на мира в Африка и Близкия изток под егидата на ООН.

По този начин министерството категорично отхвърли включването на Камбоджа в категорията "Военна подкрепа за Украйна" на инфографика на канал в Телеграм. Министерството също така призова каналът да коригира горепосочената публикация поради факта, че тази статистика е не само неточна, но може да се окаже в ущърб на Камбоджа като миролюбива страна, която стриктно се придържа към външна политика на неутралитет и това може да бъде прочетено в нейната Конституция. 

Хун Сен също така използва възможността да приветства всички страни, които желаят да получат обучение по разминиране в Камбоджа, включително Русия, като припомни, че освен на Украйна, Камбоджа е предоставяла такова обучение и на колумбийски военни по разминиране.

Владимир Василев
1104 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Символи и класификация на ватниците

2023.01.27 | 00:01

12
V - ватник; интелект - под средното ниво; лоялност към Путин - стандартна. O - орк-ватник; интелект - минимален; лоялност към Путин - висока. Z - зомби-ватник; интелект - липсва; лоялност към Путин - максимална.

2023.01.27 | 00:01

11
Според датското разузнаване Путака е взел решението за нападение над Украйна под влиянието на медикаменти, свързани с хормоналното лечение на рак.

2023.01.27 | 00:01

10
Цяла РуZия трябва да бъде пречистена с огън от путинската проказа!

2023.01.27 | 00:01

9
Северноазиатската бедна кочина никога не е имала "водещи позиции в света в сферите на икономиката и политиката". Големите икономики приеха РуZия в семейството си по милост с надеждата да я приобщят към цивилизования свят. Рашистите обаче си останаха непоправими варвари и постоянна заплаха за цивилизацията.

2023.01.27 | 00:00

8
Военният бюджет само на САЩ е 13 пъти по-голям от този на бедната северноазиатска кочина. А в НАТО освен САЩ са и някои от най-силните икономики в света. Който е силен икономически, той е силен и военно. Обратният вариант е невъзможен.

2023.01.27 | 00:00

7
Подчовеците от северноазиатската бедна кочина винаги са били варвари. Още Г. Раковски го е казал: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част."

2023.01.27 | 00:00

6
Старата мечта на всеки истински българин - да види нашият най-коварен враг РуZия победена и унижена, е на път да се осъществи!
Владимир Хуйлович Капутин

2023.01.27 | 00:00

5
Бахмааму, тия укри ми разкатаха фамилията!

2023.01.26 | 23:59

4
Рашистките "победи" са винаги пирови победи. За Соледар - нищо и никакво градче без стратегическо значение, дадоха жертви колкото в двете чеченски войни. Украинците ги избиват поголовно и рашистките трупове задръстват пейзажа. После украинците се изтеглят и заемат позиция за следващото масово избиване на рашистките малоумни тълпи. После разбиват рашистките остатъци с новите оръжия и си възстановяват държавата с репарациите от Московията.

2023.01.26 | 23:59

3
Според доклад на ISW рашистите около Бахмут и Соледар в момента са в капан. Имаме основание да смятаме, че това е действителната ситуация.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини