Най-висшият в КНДР военен е отстранен

  • 16 юли 2012 07:36

  • 1146
  • 0
Най-висшият в КНДР  военен е отстранен
©

Началникът на генералния щаб на севернокорейската армия е освободен от поста си по здравни причини, предаде АФП, като се позова на севернокорейската агенция КЦТА.

По време на заседание на Политическото бюро на управляващата Корейска трудова партия е било решено И Йон-хо да бъде свален от всички заемани от него длъжности заради заболяване, се казва в съобщение на агенцията. Постовете на И включваха този на член на президиума на Политическото бюро на управляващата партия, член на Политическото бюро и заместник-председател на Националния
комитет на отбраната. И Йон-хо е смятан за централна фигура на режима в Пхенян. Той беше назначен на най-висшия армейски пост през 2009 г. За последно беше видян заедно със севернокорейския лидер Ким Чен Ун по време на честване на годишнината от смъртта на Ким Ир Сен. И Йон-хо беше смятан за ключов наставник на Ким Чен-ун, посочва АП.

Южнокорейски анализатори са скептично настроени към мотива за отстраняването му по здравословни причини. Според тях И не е изглеждал болен, а й практиката в Северна Корея е когато някой е болен, неговите заместници да поемат задълженията му, но той да си остане на поста. Според южнокорейския анализатор Хон Хюн-ик от частния институт Седжун край Сеул отстраняването на И както изглежда е замяна на назначен от Ким Чен-ир военен с доверено лице на Ким Чен-ун. "Това може да е част от по-обща промяна", казва Хон и допълва, че очаква в идните седмици подобни новини за отстраняване от поста на възрастни и високопоставени представители.

Последвайте канала на

БТА
1146 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини