Гибелта на здрави делфини от застрашен вид в Камбоджа тревожи природозащитниците

  • 26 декември 2022 13:15

  • 447
  • 0
Гибелта на здрави делфини от застрашен вид в Камбоджа тревожи природозащитниците
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Смъртта на сладководни делфини в интервали от десет дни тревожи природозащитниците в Камбоджа, съобщи Асошиейтед прес.

Гибелта на третия здрав делфин за толкова кратък период е знак за "все по-тревожна ситуация и за нуждата от по-интензивно прилагане на закона в спешен порядък в местообитанията на делфините", заявиха от Световния фонд за дивата природа (WWF).

Смята се, че последният смъртен случай на иравадийски делфин е предизвикан от оплитане в незаконно поставена рибарска мрежа и това подчертава необходимостта от намеса на правоохранителните органи за опазване на вида, известен още като делфин от река Меконг, се посочва в изявлението. Популацията на вида в Камбоджа е критично застрашена.

Над 50 000 делфини в Черно море са загинали заради войната в Украйна

От WWF казаха, че тялото на здрав женски делфин на възраст между седем и десет години е открит в реката в събота в източната провинция Кратие. Анализът на тленните останки сочи, че дългото почти два метра животно с тегло 93 килограма е било закачено и увито от риболовна корда.

През 1997 г. първото преброяване на делфините от вида установи, че популацията наброява около 200 екземпляра. През 2020 г. тя вече бе намаляла до 89 делфина.

Последвайте канала на

Калина Христова
447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини