Хилари Клинтън: АСЕАН е важна за стабилността в Югоизточна Азия

  • 11 юли 2012 17:26

  • 1014
  • 0
Хилари Клинтън: АСЕАН е важна за стабилността в Югоизточна Азия
©

Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) играе незаменима роля в поддържането на стабилността в района, заяви пред външните министри на страните от АСЕАН в Пном Пен държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от ДПА.

В регионалната организация членуват Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Сингапур, Тайланд и Филипините.

Клинтън каза, че от решенията, които взима 10-членният блок, ще зависи бъдещата му ефикасност. Азия е основен приоритет за външната политика на Съединените щати и ние работим в тясно сътрудничество с АСЕАН, да задълбочаваме нашите връзки в икономиката и стратегията, както и между хората, продължи шефката на американската дипломация. "Работим с АСЕАН в сфери, които са твърде важни за САЩ: от морската сигурност през неразпространението на оръжията до икономическия растеж", каза тя.

Участниците във форума обсъждаха при затворени врати териториалните претенции на Китай над Южнокитайско море. Над части от това море, пресичано от стратегически морски пътища, имат претенции редица страни от АСЕАН. Смята се, че в шелфа има значителни неизследвани залежи на газ и петрол, посочва ДПА.

Напоследък споровете за контрола над Южнокитайско море засилиха напреженията между Китай и две страни от АСЕАН - Виетнам и Филипините. За сектори от морето претендират също Бруней и Малайзия.

На срещите на АСЕАН присъстват делегации от Европейския съюз, Китай, Русия, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова
Зеландия.

Последвайте канала на

БТА
1014 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини