Китайски градове облекчават мерките за ограничаването на разпространението на COVID -19 след протестите в цялата страна

  • 30 ноември 2022 19:34

  • 432
  • 2
Китайски градове облекчават мерките за ограничаването на разпространението на COVID -19 след протестите в цялата страна
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Гуанчжоу  и Чунцин обявиха днес облекчаване на ограниченията, свързани с COVID-19, ден след като демонстранти в Гуанчжоу влязоха в сблъсък с полицията в рамките на поредица от протести срещу най-строгите за ограничаването на разпространението на болестта в света, съобщи Ройтерс.

Демонстрациите, които се разпространиха през уикенда и в Шанхай, Пекин и други градове, се превърнаха в безпрецедентна проява на обществено неподчинение, невиждано досега, откакто президентът Си Цзинпин дойде на власт през 2012 г.

Югозападният град Чунцин ще позволи на близките на болни от COVID-19, които отговарят на определени условия, да остават под карантина у дома, съобщи служител на градската власт.

Гуанчжоу, намиращ се в близост до Хонконг, също обяви облекчаване на ограниченията, но при рекорден брой случаи в цялата страна изглежда, че няма изгледи за сериозен обрат в политиката за "нулев COVID-19", за която китайският лидер Си Цзинпин заяви, че спасява човешки животи и който той обяви за едно от политическите си постижения.

Сблъсъци между демонстранти и полиция в Южен Китай

Някои протестиращи и чуждестранни експерти по сигурността вярват, че смъртта на бившия президент Цзян Цзъмин, който ръководеше страната в продължение на десетилетие на бърз икономически растеж след репресиите на площад "Тянанмън" през 1989 г., може да се превърне в нов повод за протести след тригодишната пандемия.

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
432 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.30 | 21:16

2
Пандемиците трябва да бъдат съдени!
PaulaFox

2022.11.30 | 20:50

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини