Сблъсъци между демонстранти и полиция в Южен Китай

  • 30 ноември 2022 10:41

  • 450
  • 4
Сблъсъци между демонстранти и полиция в Южен Китай
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Сблъсъци между демонстранти и полицаи избухнаха тази нощ в Гуанчжоу (Кантон), Южен Китай, според очевидци и кадри от социалните мрежи, предаде Франс прес, като припомни вълненията срещу санитарните ограничения в страната през последните дни, пише БТА.

Кадрите показват полицаи с бели защитни костюми и прозрачни щитове, които се движат в стегнати редици по една от улиците в район Хайчжу, докато около тях прелитат хвърлени предмети от стъкло.

На видеата, геолокализирани от АФП, се чуват крясъци, а на земята лежат преобърнати оранжеви и сини заградителни съоръжения.

Виждат се и хора, замерващи с някакви предмети полицията, също и десетина души с вързани ръце, изглежда арестувани от силите на реда.

Жител на Гуанчжоу, представил се като Чен, разказа пред АФП, че е видял снощи как стотина полицейски агенти прииждат към село Хоуцзяо, част от район Хайчжу, и арестуват най-малко трима души.

Мощната китайска система за сигурност реагира бързо, за да спре историческите демонстрации през уикенда в редица градове из страната.

Седем задържани след сблъсъци в Китай заради политиката за "нулев ковид"

Гневът избухна след близо три години антиковидни рестрикции, включващи повтарящи се локдауни в Китай и почти всекидневно писиар тестване на населението.

Отключващ момент за вълненията, най-мащабни от времето на продемократичните бунтове през 1989 г., бе пожар в Урумчи, столица на автономния регион Синцзян, взел 10 жертви.

Интернет потребители заявиха, че санитарните ограничения са попречили на спасителите да пристигнат бързо на мястото, но властите отхвърлиха тези твърдения.

Район Хайчжу в Гуанчжоу, където живеят над 1,8 милиона души, е център на ново огнище на КОВИД-19 и от края на октомври е в карантина. 

Цветелина Кирилова
450 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ukraina55

2022.11.30 | 13:16

4
Във китаи ще има преврат за сваляне на китаиското правителство.Тези бунтове във китаи ще се превърнат във кървави бунтове.Китаи ще пламне от огън и разрошена,ще бъде много интересно.
Ukraina55

2022.11.30 | 13:15

3
Във китаи ще има преврат за сваляне на китаиското правителство.Тезу бунтове във китаи ще се превърнат във кървави бунтове.Китаи ще пламне от огън и разрошена,ще бъде много интересно.
PaulaFox

2022.11.30 | 11:01

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Си дзин пън

2022.11.30 | 10:51

1
Ша ни изметат и нас заради глупаво беззъбо куче пудин, което скапа велик китайски икономика

Добави коментар

Водещи новини