Япония обмисля да се сдобие с хиперзвукова ракета до 2030 г.

  • 03 ноември 2022 15:16

  • 286
  • 1
Япония обмисля да се сдобие с хиперзвукова ракета до 2030 г.
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Японското министерство на отбраната обмисля до 2030 г. да се сдобие с хиперзвукова ракета, за да подсили възпиращия си потенциал, предаде Ройтерс, като се позова на деловия ежедневник "Никей".

Според информацията министерството иска да разшири възможностите за контраатака, след като нахлуването на Русия в Украйна промени глобалната ситуация в сигурността, а ракетите, изстрелвани от Северна Корея и действията на китайската армия заплашват Япония.

Хиперзвуковите ракети могат да летят поне пет пъти по-бързо от скоростта на звука, движат се по сложна траектория и са трудни за прехващане.

Япония провежда съвместни военни учения със САЩ

До края на годината Япония планира да преразгледа стратегията си за националната сигурност, както и други важни документи в областта на отбраната. В тях може да е спомената позицията й за потенциала за контраатака и хиперзвуковите ракети, посочва изданието.

Страната може да придобие американски ракети с голям обсег "Томахок" като първа стъпка към увеличаване на възможностите за възпиране. На втори етап може да бъде извършена модернизация на противокорабни ракети Тип 12, като бъде увеличен техният обсег до над 1000 километра от сегашния, който е под 200 километра. Хиперзвуковите ракети вероятно ще бъдат трети етап, пише вестникът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.03 | 20:23

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини