Чавушоглу: За последствията на войната в Украйна плаща целият свят

  • 26 септември 2022 17:00

  • 1105
  • 4
Чавушоглу: За последствията на войната в Украйна плаща целият свят
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Днешният свят може смело да бъде наречен период на неопределеност в световната политика и ние трябва да имаме предвид глобалните промени, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция по време на посещението си в Япония, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13106

Според него войната в средата на Европа разклаща баланса на силите в света и задълбочава противоречията между водещите държави.

Той отбеляза, че днес Турция разговаря както със Запада, така и с Изтока. „Турция е една от малкото страни, които продължават диалога с Русия“, подчерта турският външен министър.

Чавушоглу каза, че има фактори, особено на Запад, които са привърженици на продължаването на войната в Украйна. „Тези играчи смятат, че продължаването на войната ще отслаби Русия. Истината обаче е, че основните щети се понасят от Украйна“, отбеляза той и подчерта значението на възобновяването на диалога между Киев и Москва.

„Президентът Ердоган ще продължи диалога с Путин и Зеленски. Нашата цел е да организираме среща на двамата лидери за взимане на решения на равнище държавни глави. За последствията от тази война плаща целият свят“, каза турският министър.

Той подчерта важността от сключването на „справедлив мир“. „Окупираните в момента земи – това са земи на Украйна“, допълни Чавушоглу.

Турция осъжда руските референдуми в Украйна

„Турция от самото начало не призна незаконната анексия на Крим, което ясно заяви на Русия. Ние също така не признаваме резултатите от референдумите на територията на Украйна“, каза още той.

Според него човечеството живее в многополюсен свят, а противоречия има не само в Европа, но и в региона на Азия, нагледен пример за което е въпросът за Тайван. „За съжаление действащата международна система не е в състояние да отговори на предизвикателствата на съвременността. Вместо платформи за сътрудничество се разиграва активна конкуренция и борба“, каза турският министър на външните работи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1105 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.26 | 17:09

1
Но най-скъпо плащат Путлерофашистите! Над 80 000 руснаци мъртви или сакати заради имперските мераци на диктатора! Слава Украини, Така счупи зъбите на озъбения Путлерофашизъм, че Руската Педерация дълго време няма да може да се съвземе :)

2022.09.27 | 05:20

4
Мразя рашистите.Като , малък ме изнасилиха във тясното дупенце. Сега, не мога да имам нормална връзка с други мъже . Само , ме чукат и след това ме разкарват. Не мога, дори да забременея от някой. Истински мразя, всички руснаци.
Млъквай

2022.09.27 | 05:20

3
Изнасилен Трол.

2022.09.26 | 17:32

2
Ердоган и Путин са приятели.Заедно сте.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини