Проливни дъждове в Индия взеха жертви, има стотици срутени къщи

  • 16 септември 2022 15:56

  • 346
  • 0
Проливни дъждове в Индия взеха жертви, има стотици срутени къщи
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Проливни дъждове предизвикаха срутване на къщи в северен индийски щат, а жертвите са най-малко 12, предаде Асошиейтед прес, като се позова на  официални служители днес.

Пороят предизвика и прекъсване на електрозахранването, проблеми с трафика и стотици наводнени домове.

Училищата в Лакнау, столицата на щата Утар Прадеш, днес са затворени, а метеорологична служба отчете, че за 24 часа в района са паднали 35 мм дъжд, каза заместник-главният министър на щата Браджеш Патак.

Покривът и стена на пострадала къща рухнаха рано тази сутрин в района на Хазратгандж. Девет души са загинали на място, а трима са били хоспитализирани с наранявания, каза Патак.

Той добави, че в град Унао, намиращ се на 40 километра югозападно от Лакнау, са загинали трима при срутване на къща след проливни дъждове.

Тропичната буря Маон навлезе в Южен Китай

По-рано този месец в южния индийски град Бенгалуру, столицата на южния щат Карнатака, проливни дъждове в продължение на два дни предизвикаха  продължителни задръствания, спиране на тока и тежки наводнения.

Хората са използвали трактори, за да отидат на работа. Изпратени са лодки за спасяване на жители на Бенгалуру. 

Мусонните дъждове в Южна Азия обикновено започват през юни, но тази година силни проливни дъждове заваляха в Североизточна Индия и Бангладеш още в началото на март. Това предизвика наводнения още през април в Бангладеш. Сезонът на мусоните, който обичайно приключва през октомври, причинява смъртта на стотици хора и оставя десетки хиляди без дом всяка година.

Учени казват, че изменението на климата е причината за необичайни природни явления като прекомерните валежи, превръщащи се в "новото нормално".

Те отбелязват също, че се настъпват и промени в сезонът на мусоните.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини