Индонезия с мерки за повече "дигитални номади" в страната

  • 15 септември 2022 13:53

  • 567
  • 0
Индонезия с мерки за повече "дигитални номади" в страната
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Индонезия се опитва да привлече повече от т. нар. "дигитални номади" на своя територия, като предлага по-гъвкави схеми за издаването на визи, предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на министъра на туризма на страната.

През последните години към някои азиатски ваканционни дестинации се наблюдава приток на дигитални номади или дългосрочни посетители от чужбина, които комбинират отдих с дистанционна работа.

Министърът на туризма Сандиага Уно написа в Инстаграм, че дигиталните номади вече могат да посещават Индонезия и да работят там до шест месеца, като използват социално-културна виза.

"Все повече съм убеден, че броят на чуждестранните туристи, които биха искали да останат в Индонезия ще се увеличава, и това автоматично ще окаже влияние върху икономическото възобновяване", написа той.

Въпросната визова категория преди не позволяваше да се работи на територията на страната, а Индонезия тепърва ще реши как би могла да обложи с данък дигиталните номади. Въпреки това планът беше приет положително от борда по туризъм в Бали.

Италиански села ще бъдат съживени

"Предлагам правителството да състави ясни правила за това. Например, пътуващите трябва да плащат определена сума данък на индонезийското правителство, ако работят от Бали“, каза председателят на борда Ида Багус Агунг Партха Адняна.

Имиграционният отдел на Индонезия отказа да коментира този въпрос пред Ройтерс.

Очаква се чужденците, пристигащи в Бали, да достигнат 6 милиона преди 2025 г., казаха от туристическата асоциация, докато островът е в процес на възстановяване от ковид последиците.

Данни от министерството на туризма показват, че повече от 3000 дигитални номади са пристигнали в Индонезия от януари до август тази година. Посетителите са предимно от Русия, Великобритания и Германия, като мнозинството от тях остава в Бали. Президентът Джоко Видодо наскоро упрекна имиграционните служители за трудностите, пред които са изправени чужденците при получаване на визи, включително инвеститори и туристи.

Други страни в региона също се стремят да използват възможностите за дистанционна работа. Филипините предлагат "работни" пакети в курорта Боракай, докато Малайзия въведе разпоредби тази седмица, за да позволи на отговарящите на условията дигитални номади номади да останат в страната за 1 година.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини