Буря доведе до затваряне на учебни заведения и евакуации във Филипините

  • 23 август 2022 16:23

  • 532
  • 0
Буря доведе до затваряне на учебни заведения и евакуации във Филипините
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Тропическа буря със силен вятър и дъжд се разрази днес в Северните Филипини. Най-малко двама души са ранени, а президентът затвори училища и правителствени сгради в столицата и в отдалечените провинции, предаде Асошиейтед прес.

Тропическата буря "Ма он" връхлетя град Маконакон в провинция Исабела тази сутрин с постоянни ветрове със скорост от 110 километра в час и пориви до 150 км/ч.

Очаква се бурята да достигне и северозападните части през северните провинции, преди да идната нощ да премине над страната, казаха синоптиците.

Тежки наводнения в Тексас

Въпреки че силата на бурята беше почувствана главно в северния край на района Лусон, президентът Фердинанд Маркос-младши взе предпазни мерки. Той преустанови учебните занятия във всички държавни училища, както и работата на правителството в гъсто населения район около столицата Манила и в шест отдалечени провинции.

"Проливните дъждове представляват възможен риск за населението", каза прессекретарят Трикси Крус-Анхелес.

Милиони ученици се върнаха на училище присъствено след две години пандемия от ковид, но сега са принудени да си останат вкъщи заради метеорологичните условия.

Във Филипините учениците се връщат в училище след повече от две години

Двама души пострадаха, след като бяха ударени от съборени от вятъра дървета в провинция Кагаян, съобщиха от службата за справяне с бедствия. Повече от 500 души бяха евакуирани от села, намиращи се в Кагаян и близки провинции, застрашени от внезапни наводнения, свлачища и придошли реки.

Някои от провинциите, които са в обсега на бурята, още се възстановяват от щетите, причинени от мощното земетресение миналия месец. 

Виолета Симеонова
532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини