Японският премиер внесе промени в кабинета си

  • 10 август 2022 13:28

  • 292
  • 0
Японският премиер внесе промени в кабинета си
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Японският министър-председател Фумио Кишида внесе днес промени в правителството си в очевиден опит да разграничи администрацията си от консервативната „Обединителна църква“. Нейните връзки с убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе и с висшето ръководство на управляващата партия предизвикаха голям спад в одобрението за кабинета, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това са вторите правителствени промени в рамките на 10 месеца, откакто Кишида встъпи в длъжност, и първите след изборната победа на неговата партия през юли. Смяташе се, че тази скорошна победа ще гарантира на управляващите стабилност поне до 2025 г. Но междувременно се случи шокиращото убийство на Абе на 8 юли и това събитие увеличи несигурността, а паралелно с това намаля доверието в правителството.

Кишида каза пред репортери днес, че ще бъде направено щателно проучване на кандидатите за министри и на изпълнителни кадри в Либерално-демократическа партия, за да се провери дали те имат връзки с "Обединителната църква". Той добави, че е поръчал на министрите си и на други висши служители да обяснят евентуалните си връзки с тази църква, за да може правителството да върши политическата и административната си работа по такъв начин, че народът да запази доверието си в него.

На среща на управляващата партия днес Кишида призова нейните депутати да се обединят и да се справят с най-неотложните предизвикателства.  Кишида каза, че основната причина за промените в кабинета е „преодоляване на най-големите следвоенни кризи“ в страната, визирайки ковид пандемията, инфлацията, нарастващото напрежение между Китай и самоуправляващия се Тайван и руската инвазия в Украйна. 

Проучване на местната телевизия „Ен Ейч кей“ показа, че подкрепата за кабинета на Кишида е спаднала от 59 % на 46 %. Според повечето анкетирани, политиците не са пояснили достатъчно ясно връзките си с „Обединителната църква“. Плановете на Кишида да организира държавно погребение за Шиндзо Абе също разделиха обществото заради ултраконсервативните позиции на Абе по въпросите, свързани с националната сигурност и с военновременната история. Критиците на Кишида съзряха в държавното погребение, организирано от него за Абе, опит на правителството да възвеличае политическото наследство на предшественика си. 

При направените промени главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно запазва поста си и днес именно той обяви променения състав на кабинета. В него петима министри остават на постовете си, други петима, които бяха отстранени при предходни промени, са върнати обратно в правителството, а седем министри, които признаха връзките си с гореспоменатата църква, са освободени от пост. Девет министри пък за първи път заемат министерски постове.

Сред отстранените седем министри е и Нобуо Киши - по-малкият брат на Шиндзо Абе, който беше начело на министерството на отбраната. Той призна, че последователи на "Обединителната църква" са били доброволци в предизборната му кампания в миналото. Сега на негово място бе назначен Ясукадзу Хамада. Таро Коно, който отговаряше за ваксинационната кампания срещу коронавируса и е бивш министър на външните работи и на отбраната, сега бе назначен за министър на цифровата трансформация.

Външният министър Йошимаса Хаяши, министърът, отговарящ за икономическата и фискалната политика Дайширо Ямагива, министърът на транспорта Тецуо Сайто и финансовият министър Шуничи Судзуки запазиха постовете си. Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Коичи Хагиуда, който също се оказа с връзки с гореспоменатата църква,  беше преместен да ръководи комитета за анализ на партийната политика и бе заменен от Ясутоши Нишимура, бивш министър на икономиката. Кацунобу Като бе назначен за здравен министър за трети път, като на него му е възложена сега задачата за ковид мерките.

Японският премиер се срещна с Пелоси, нарече китайските учения „тежък проблем“

Въпреки досегашните критики, че в японската политика доминира мъжкото присъствие, сега при промените мнозинството от министрите са основно мъже над 60 години и само от две са жени – ултраконсервативната приближена на Абе -  Санае Такаичи, министър на икономическата сигурност, и Кейко Нагаока, която замени министъра на образованието Шинсуке Суемацу, признал връзките си с „Обединителната църква“. 

Църквата е основана в Сеул през 1954 г., година след края на Корейската война. Тя е създадена от вече покойния пастор Сан Мьон Мун, отишъл в Япония през 60-те години на миналия век, където дядото на Шиндзо Абе, бившият премиер Нобусуке Киши подкрепяше неговата антикомунистическа и семейно-ориентирана ценностна система.

От 80-те години на миналия век църквата бе обвинявана относно подтикването на нейните последователи да правят големи дарения за нея, но тя отрича тези твърдения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини