Ядрените оръжия са реална и актуална заплаха, заяви кметът на Нагасаки

  • 09 август 2022 10:43

  • 586
  • 3
Ядрените оръжия са реална и актуална заплаха, заяви кметът на Нагасаки
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Ядрените оръжия са реална и актуална заплаха, откакто Русия нахлу в Украйна, заяви днес кметът на Нагасаки Томихиса Тауе на церемонията по случай 77-ата годишнина от атомната бомбардировка, опустошила града му, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На 9 август 1945 г. Нагасаки е унищожен от адски огън, който отнема живота на 74 хиляди души. Само три дни по-рано е извършена първата атомна атака в света - тази срещу Хирошима.

Двата ядрени удара са нанесени от Съединените щати и принуждават Япония да капитулира във Втората световна война. Япония до ден днешен остава единствената страна, срещу която са извършени атаки с ядрени оръжия.

Байдън призова Русия и Китай за контрол над ядрените оръжия

Кметът на Нагасаки обаче използва случая, за да отправи предупреждение.

"През януари тази година ръководителите на САЩ, Русия, Обединеното кралство, Франция и Китай публикуваха обща декларация, с която заявиха, че една ядрена война никога не може да бъде спечелена и никога не бива да бъде започвана. През следващия месец обаче Русия нахлу в Украйна. Бяха отправени заплахи за употреба на ядрени оръжия, които накараха света да трепери. Страхът от употребата на ядрени оръжия не е неоснователен - става дума за една реална и актуална криза", изтъкна кметът на Нагасаки.

Томихиса Тауе предупреди, че до употребата на тези оръжия може да се стигне погрешка, поради технически повреди или заради терористични нападения.

Оцелели от атаката срещу Нагасаки, представители на японските власти и чуждестранни гости, които участваха във възпоминателната церемония, запазиха минута мълчание в 11:02 ч., в точния час, в който атомната бомба поразява Нагасаки преди 77 години.

Росица Валентинова
586 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
УТРЕ

2022.08.09 | 16:38

3
Затрудненото положение, пред което сме изправени, вероятно ще промени играта. Едва сме започнали да разбираме колко непредсказуеми ще бъдат следващите няколко години и колко зле сме подготвени да се изправим пред последствията. Това може да звучи като мрачна прогноза, но наистина се чувстваме така, сякаш току-що сме навлезли в последния акт на икономическа система, която очевидно се е провалила. По-ясно от всякога е, че Царят е гол и няма повече истории, с които да ни разсейват. Предстоят бунтове.

2022.08.09 | 10:57

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУУРВИИИИИИ

2022.08.09 | 11:33

2
Да го духаш бе руски травестит

Добави коментар

Водещи новини