САЩ и Индонезия започнаха ежегодните си военни учения на остров Суматра

  • 03 август 2022 12:04

  • 423
  • 0
САЩ и Индонезия започнаха ежегодните си военни учения на остров Суматра
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Американската и индонезийската армия започнаха ежегодните си военни учения на остров Суматра в Индонезия. За пръв път към тях се присъединяват и военни от други страни, сигнал за задълбочаване на връзките в условията на засилващата се морска активност на Китай в Индо-тихоокеанския регион, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В тазгодишните учения участват над 5000 войници от САЩ, Индонезия, Австралия, Япония и Сингапур, което е най-големият им брой от началото на военните игри, поставено през 2009 г. Ученията има за цел да повишат оперативната съвместимост, способностите, доверието и сътрудничеството в името на един свободен и отворен Индо-тихоокеански регион, заяви американското посолство в Джакарта.

"Те са олицетворение на връзката между САЩ и Индонезия и на задълбочаващите се отношения между сухопътните войски на страните в региона", заяви ген. Чарлз Флин, главнокомандващ на американските сухопътни войски в тихоокеанския регион. "Защото тъкмо сухопътните войски са онази спойка, която поддържа целостта на регионалната архитектура на сигурност."

Флин и началникът на индонезийската армия ген. Андика Перкаса откриха ученията тази сутрин на церемония в Батураджа, крайбрежен град в провинция Южна Суматра. Те ще продължат до 14 август и в тях ще участват сухопътни, военновъздушни и военноморски подразделения.

Двуседмичните учения се откриват на фона на предупрежденията от снощи на китайското министерство на отбраната, че ще започне поредица от целенасочени военни операции за "гарантиране на националния суверенитет" в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Китай смята самоуправляващия се остров за своя провинция и предвижда дори употреба на сила за анексирането му, отбелязва Асошиейтед прес.

Пекин е все по-настъпателен и в отправянето на претенциите си към практически цялото Южнокитайско море.

Дванадесет държави ще участват в общи военни учения на Индонезия и САЩ на остров Суматра

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили заяви миналия месец, че през последните пет години се увеличават прехващанията на китайски самолети и кораби от американските и партньорските сили в региона, както и случаите на опасно близки контакти между въоръжените сили на двата лагера.

Японските сухопътни войски, които за пръв път участват в американско-индонезийските учения, заявиха, че ученията са израз на "свободната и отворена" индо-тихоокеанска визита за търговия и взаимодействие в сферата на сигурността със САЩ и другите демокрации в региона.

В Китай американско-индонезийските учения в разширен формат се възприемат като заплаха. Държавните медии там обвиниха САЩ, че градят индо-тихоокеански съюз, подобен на НАТО, като средство за съзнателно предизвикване на конфликт.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини