Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина

  • 08 юли 2022 12:00

  • 4843
  • 7
Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на телевизия Ен Ейч Кей.

Абе бе прострелян днес на предизборна проява в град Нара, Западна Япония.

Абе не давал признаци на живот

Какво се случи?

67-годишният Абе, който остава най-дълго управлявалият министър-председател на Япония, беше прострелян по време на предизборна реч.

Въоръжен мъж се приближава до платформата, където Абе говори, и стреля два пъти. Единият куршум го улучва в гърба. С медицински хеликоптер за минути е транспортиран в болница. Според спешните екипи, пристигнали на място, той не е давал признаци на живот. Заподозреният нападател, за когото се съобщава, че е мъж на около 40 години, е арестуван на мястото на покушението.

Последва вълна от съболезнования - сред тях на външният министър на Русия Сергей Лавров и на американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Нападателят, идентифициран като Тецуя Ямагами, бе арестуван на местопрестъплението. Стрелецът е бивш военен от военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония, стана ясно от изявления на източници от правителството.    

Предполага се, че оръжието, с което е стреляно по Абе, е самоделно. Подобни нападения са рядкост в Япония, където действат строги правила във връзка с продажбата и разпространението на огнестрелни оръжия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
4843 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Хохохох :)

2022.07.08 | 15:46

7
Не били ясни мотивите на крайнодесния психар... Видиш ли кранодесен - особено с татуси Св*ас*ти*ки и портрети на Хи*тл*ер... Ами просто... Бързо го наръгваш с нещо (каквото намериш...) във врата... Колкото по-бързо лишиш Майката Земя от нациста/фашиста долен - толкова по-добре за Майката Земя... Персонално за Япония... Всеки един (включително и Абе...) искаше окупаторите от САЩ да се изнасят, да нямат бази в Япония, а и най-вече нормални отношения със съседите си... Взимани от ТЕХНИ решения, а не от страна на окупатора - САЩ... А иначе за Абе си стана ясно още като почна да критикува САЩ за Украйна... Всеки, който се опълчи/дистанцира на/от САЩ - това го чака... Хвърлете един поглед на интервюто на Абе за Украйна/Зеленски и Нацистите/Фашистите от Азов/Кракен/Айдар - и ще разберете... Приятно четене/гледане... :)
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.08 | 14:57

6
Абе редовно анатемосваше Зеленски и фашистите в Украйна, както и НАТО за войната. Затова бе убит, защото все още беше най-влиятелния в Япония и говореше истината.
Кенеди номер 2

2022.07.08 | 12:49

3
фащ убиха единствения японец дето не е със но не е и против русия. RIP, Абе!
само да питам

2022.07.08 | 12:57

5
колко жалка гнида трябва да е някой, за да е трол???!!!
джон ленън

2022.07.08 | 12:56

4
ей ,тоя стана по-известен от мен...

2022.07.08 | 12:16

1
Някой пиян руснак го е объркал с путин.

2022.07.08 | 12:43

2
Който къса с сашт това го чака

Добави коментар

Водещи новини