Китай отправи остри критики към САЩ и НАТО дни преди среща на външните министри от Г-20

  • 06 юли 2022 17:05

  • 1350
  • 2
Китай отправи остри критики към САЩ и НАТО дни преди среща на външните министри от Г-20
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Китай атакува язвително САЩ и НАТО, дни преди американският държавен секретар Антъни Блинкън и китайският външен министър Ван И да се срещнат в Индонезия, където ще се съберат външните министри на страните от Г-20, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На срещата на върха на НАТО, която се проведе миналата седмица в Мадрид, Блинкън обвини Китай, че се „опитва да подкопае основания на правила международен ред“.

Днес говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза, че „така нареченият основан на правила международен ред,  всъщност е семейно правило, създадено от шепа държави, за да бъдат обслужвани личните интереси на САЩ“.  Вашингтон „съблюдава международните правила само когато намери за добре“, каза Чжао и допълни че НАТО „трябва да се откаже от сляпата си вяра във военната мощ“.

Миналата седмица НАТО за първи път посочи Китай като един от стратегическите си приоритети през следващото десетилетие. 

Днес говорителят на китайското външно министерство заяви, че САЩ „работят в тясно сътрудничество с НАТО, за да засилят конкуренцията с Китай и да подклаждат групова конфронтация“. „Историята на НАТО е история на създаване на конфликти и водене на войни, на произволно започване на военни действия и избиване на невинни цивилни, дори и до ден днешен“, каза Чжао. „Фактите доказаха, че не Китай е системно предизвикателство за НАТО, а всъщност НАТО е тази, която създава все по-голямо системно предизвикателство за световния мир и сигурност“, допълни той. 

Китай отхвърля обвинения на НАСА, че може да "превземе" Луната като част от военна програма

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1350 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.07 | 11:36

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.06 | 18:57

1
Много му е у шише на Си дзин пън, путя го пусна по пързалката, обеща му разгром на ЕС и НАТО, Си го подкрепи против волята на всички предишни големи началници и сега положението му е много несигурно, може да се случи така, че да го изхвърлят и преди конгреса на ККП догодина. Затова и истерясва така.

Добави коментар

Водещи новини