Турция подготвя ответни действия спрямо Сирия заради сваления самолет

  • 23 юни 2012 20:03

  • 10038
  • 82
Турция подготвя ответни действия спрямо Сирия заради сваления самолет
©

Турция подготвя ответни действия спрямо Сирия заради свалянето на турски военен самолет над Средиземно море вчера, въпреки признанието, че самолетът може да е нарушил сирийското въздушно пространство, обобщава АП.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган свиква днес второ кризисно заседание в рамките на 24 часа заради инцидента,
предаде Ройтерс.

Външният министър Ахмет Давутоглу проведе по-рано през деня двучасова среща със заместник-началника на Генералния щаб на турската армия, висши военни командири и ръководителя на разузнавателната служба.

Президентът Гюл заяви, че "ще бъде направено каквото е необходимо".

Не е ясно дали президентът Гюл има предвид ответни военни действия, увеличаване на санкциите срещу Сирия или други
възможни стъпки, включително искане за извинение, отбелязва АП.

"Дори да приемем, че е имало нарушаване на сирийското въздушно пространство, макар че ситуацията не е ясна все още, сирийската реакция не може да бъде сваляне на самолета", заяви министърът на труда и социалната сигурност Фарук Челик.
"Инцидентът е неприемлив", допълни той. "Турция не може да го приеме тихомълком".

Сирия съобщи в петък, че нейните сили са свалили турски военен самолет, който е влязъл в сирийското въздушно пространство. Самолетът - невъоръжен F-4, е бил паднал на около 13 км от сирийския град Латакия, обяви Турция.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч настоя, че самолетът не е бил боен изтребител, а разузнавателен самолет и каза, че
Турция очаква обяснения от Сирия.

Президентът Гюл каза, че Турция се опитва да установи точните обстоятелства около случая, но посочи, че е обичайно реактивни самолети, които летят с много висока скорост, да нарушават за кратко време въздушното пространство на друга
държава.

"Тези инциденти са рутинни", каза Гюл. "Това са инциденти, които не са злонамерени и се случват заради скоростта
(на самолетите)".

"Такъв ли е бил случаят и дали е станал в нашето въздушно пространство, това ще се изясни", каза президентът.
"Никой не трябва да се съмнява, че каквото (действие) е необходимо, ще бъде направено". Гюл не даде повече подробности.

Асошиейтед припомня, че през април стана инцидент на турско-сирийската граница, при който двама души в лагер за сирийски бежанци, намиращ се в Турция, бяха убити при стрелба през границата. Турция обяви тогава, че ще се обърне към съюзниците си в НАТО, ако почувства, че сигурността й е застрашена.

Кораби на сирийската брегова охрана се присъединиха към турските си колеги днес в операцията по издирване и спасяване на двамата пилоти на сваления самолет, посочва агенцията.

Сирия призна вчера, че е свалила турския самолет, тъй като е нарушил въздушното й пространство, като е навлязъл с
около един километър. Сирийските сили разбрали, че става дума за турски самолет едва след стрелбата на противовъздушната артилерия, предаде агенция САНА.

Днес във водещо заглавие най-продаваният турски вестник "Хюриет" обвинява Сирия "че си играе с огъня", докато в. "Ватан" посочва, че Сирия "ще плати" за нападението.

Вицепремиерът Бюлент Арънч и други министри от правителството призоваха обаче към въздържаност. "Ние трябва да останем спокойни и хладнокръвни", каза Арънч. "Не трябва да поощряваме провокативни изявления и действия".
"Турската държава е силна, с малко търпение и разбиране, нека оставим процесът (на разследване) да бъде завършен", заяви министърът за ЕС Егемен Багъш. "Важно е да помним, че не всичко е черно и бяло", допълни той.

Лидерът на основната опозиционна партия - Народнорепубликанската, Кемал Кълъчдароглу каза, че свалянето на самолета е неприемливо, но също призова към спокойствие.

"Всички дипломатически канали трябва да останат отворени. Ние очакваме хладнокръвна оценка на инцидента", посочи Кълъчдароглу, цитиран от АП. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също призова двете страни към въздържаност и дипломация, предаде Ройтерс.

"Генералният секретар следи ситуацията отблизо. Той се надява, че към този сериозен инцидент може да се подходи с въздържаност от двете страни по дипломатически канали", посочи Мартин Несирки в изпратено по електронната поща изявление.

Германският външен министър Гидо Вестервеле поздрави "отговорната" реакция на Турция и допълни, че "сега трябва да бъде направено всичко, за да се попречи на по-нататъшна ескалация на вече напрегнатата ситуация". Вестервеле каза, че е
"разтревожен" от инцидента и поиска пълно разследване на случая.

Свалянето на турски самолет от Сирия е сериозна ескалация на сирийския конфликт, заяви днес иракският външен министър Хошияр Зебари на обща пресконференция в Багдад с колегите си от България, Полша и Швеция, предаде Ройтерс.
"Основната ни тревога е, че кризата ще обхване съседни страни", добави Зебари.

"Никоя страна не е защитена от разрастване на кризата поради състава на обществата, поради влиянията, връзките, религиозните и етническите аспекти", каза той. Ако конфликтът се разрасне в религиозна или гражданска война, ще бъдат засегнати Ирак, Ливан, Йордания и Турция, продължи иракският външен министър. "Това не е извинение, за да не се предприема нищо по отношение на Сирия, не. Но ще има последици", каза Зебари, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че
кризата се е изострила през последните дни, в които зачестява обстрелът над райони, населени с цивилни. Зебари напомни, че сирийски пилот дезертира с изтребител Миг-21 в Йордания.

Иракският външен министър каза това след разговори с тримата си колеги от Полша, България и Швеция, изпълняващи мисия на ЕС за търсене на решение на сирийския конфликт. Тримата европейски външни министри посетиха вчера Ливан, напомня Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
10038 82

Свързани новини

Коментари 82

Добави коментар
толкова тъпаци на едно място

2016.08.25 | 23:24

82
чудя се.....изключвам няколкото компетентни мнения..... това тук пуберска збирка за мерене на пищоци ли е??
Fatih

2016.08.25 | 23:23

81
На булгаристанците самолетите не падат защото нямат такива :)))) Сигурно даже и не знаят че българското въздушно пространство се охранява от турските ВВС.Заблудени свине.
Старшина Варадин

2012.06.25 | 10:33

47
А на майка ти путката кой я пази , маймуно?
ALLAH E SVINQ

2012.06.25 | 10:32

46
kur6um za vsi4ki vas rezaci

2012.06.24 | 11:36

2
Щом турците ни пазят въздушното пространство безплатно, това е добре. Да го пазят като хорат, че иначе ще ги сваляме пазачите.
do 81

2016.08.25 | 23:23

80
ne znam na kogo vikat gaur v turcia.mai na vas pomacite.ne se znaete sami kakvi ste.mai cigani.............4ALAMBAAAAAAAAAAAAAAA......
ALAH

2016.08.25 | 23:22

79
Edna atomna bomba w sofia i she revete pomislete turciq 75m balgariq 7m haxhaxhaxhax i polwinata cigani haxhaxh
GQWURII

2016.08.25 | 23:22

77
SIKEM SIZIN GOTLANIZI
Mein Kampf

2016.08.25 | 23:22

78
гяуре ние цигански език не разбире ме,а и защо твойте маймунски братя ти викат гяур.Аз си мисля защото сте мангали всичките.Смърт на турция скоро вашето време ще дойде 30 % са малцинстава в анадола.
hehe QSHTE Mi huq

2016.08.25 | 23:22

76
SAMO W ISTANBUL IMA POWECHE HORA PRESTAWI SI KOSTAWA SMESHNITE BALGARI NQMAT SHANS
Osman

2016.08.25 | 23:21

74
SHEWI iznasilim GQWURIII

2016.08.25 | 23:22

75
На теб майка ти е изнасилена и така си се появил ти! Сега е твой ред да ядеш хуя! От осман ще ти сменим името на ЕБАН!
СМЪРТ НА ТУРЦИЯ

2012.06.24 | 17:44

18
Ние Българите от много отдавна ви изнасилих ме турска сган.Вие още помните Българския кур нали.Както беше секса през 1985 година.Бай Тошо добре беше тръгнал да ви маха.Вие дори не сте хова полу човеци от азия.Грозни и тъпи селяни сте турска сган.
Знаещ

2014.02.12 | 16:22

73
Америка ще добие кураж и скоро юдео-масонска Америка и Европейският съюз ще настроят Турция да нападне Гърция. • Страховито нападение на турската войска. Ще навлязат до половината на гръцката територия, въпреки че отпорът на гръцката войска ще е храбър. • НАТО, Америка и ЕС ще подкрепят Турция. В началото не с войски. • Русия ще се включи във войната изненадващо на страната на Гърция. • Светът ще бъде изненадан, защото руският удар ще бъде страховит. Руските войски ще разгромят Турция. Ще се използва и атомно оръжие. • НАТО, Америка и всички сподвижници на юдео-масонските ложи ще обявят война на Русия – ще бъде всеобща война срещу Русия и Гърция. Дори папата ще призове за свещенна война срещу Русия. (Потвърждава се от предсказанието на св. Козма Еатолийски: „Папата да кълнете – в него ще е причината.“ Друго пророчество описва яростта на руските войски, която ще се излее срещу Ватикана и най-вече срещу папата и неговото най-близко обкръжение.) • По думите на стареца Йосиф, Америка ще претърпи страшно поражение. • Папската църква след този крах никога повече няма да се въздигне. • Русия ще освободи Константинопол. И след кратко време ще го предаде на Гърция, което е нейна отдавнашна мечта – 600 г. по-късно отново градът ще е в нейни владения. • Една трета от турците ще бъдат убити, друга една трета ще приемат православието, а една трета ще бъдат прокудени в пустинята. • Арменците ще си върнат част от земите, които турците отдавна са окупирали. • Кюрдите ще създадат своя държава.

2012.06.25 | 11:14

61
to si baq filmiran ti da ne mislish che e taka lesno rusia nqma da napadne turciq .. FILMARCHE MAZNO
Емо

2012.06.27 | 03:59

72
Абе вие тука всичките малоумни ли сте бе? Война ли искате? Колко от вас са държали пушка? Колко от вас са виждали черва? Колко от вас няма да се насерат(буквално) при първата си битка? Кво си мислите , че тва кънтър страйк? Кой ще спечели? Какво значение има-всички ще загубят и гяурите и резняците! Я си седайте на задниците и мислете как да изкарате пари , а не как да се изтрепате......сополкьовци смотани!

2012.06.25 | 10:34

49
Аз не искам война, но съм държал автомат и съм стрелял даже, като хората. Не ме е страх, а ако се наложи да защитавам страната си, не ме е страх от нищо. Ако това ти е въпроса.
Динко

2012.06.26 | 00:40

71
Турция започнаха да се държат арогантно като САЩ представям си само как редовно нарушават Българското въздушно пространство без изобщо да се обясняват и без нашите да им искат обяснение.. лошо се учат турците

2012.06.25 | 10:51

52
Ако го нарушават, лошо си правят на тях си. Нас това може да ни дразни, ама не ни бърка чак толкова, освен на чест. Ако прекалят просто ще ги свалим и толкова. Има с какво.
"дупе и гащи"

2012.06.24 | 22:59

21
"дупе и гащи".да не споменавам колко много си приличат-(История).общи интереси,това е.

Добави коментар

Водещи новини