Загинал и осем ранени при дерайлиране на високоскоростен влак в Китай

  • 04 юни 2022 14:00

  • 665
  • 0
Загинал и осем ранени при дерайлиране на високоскоростен влак в Китай
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Машинистът на високоскоростен влак в Южен Китай загина, а осем човека бяха ранени, след като тази сутрин два вагона от композицията излязоха от релсите заради кално свлачище, предаде Асошиейтед прес, като се позова на държавната телевизия.

Произшествието станало на влизане в тунел в южната провинция Гуейчжоу. Композицията пътувала по редовно направление към крайбрежния икономически център Гуанчжоу.

Ранените са в стабилно състояние. 136 души са евакуирани от влака в безопасност, съобщи китайската телевизия.

Причините за произшествието се разследват. Свлачищата станаха често явление в района заради съчетание от силни дъждове и развитието на инфраструктурата в планинските зони, отбелязва АП.

Влакова катастрофа и в Словакия, има десетки ранени

Китай разполага с най-голямата високоскоростна железопътна мрежа в света, с обща дължина на релсите от 40 000 километра, и влакове, движещи се с по над 300 км/ч. Всяка година по нея са превозвани стотици милиони пътници, макар че потокът намаля значително заради ограниченията, свързани с пандемията от КОВИД-19.

Равнището на безопасност на системата като цяло е добро, отбелязва АП. Изключение прави само сблъсъкът през 2011 г. на два влака близо до южния град Вънчжоу, който отне живота на най-малко 40 души и предизвика обществено недоволство заради очевиден опит за прикриване на действителните размери на щетите, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
665 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини