Грузинските власти конфискуваха 300 000 сателитни чинии

  • 22 юни 2012 19:32

  • 2882
  • 1
Грузинските власти конфискуваха 300 000 сателитни чинии
©

Грузинската опозиция обвини днес правителството на президента Михаил Саакашвили в цензура след конфискуването на 300 000 сателитни чинии, с които да се гледа канала на милиардера Бидзина Иванишвили, предаде Франс прес.

Сателитните чинии бяха иззети по време на полицейски обиск в складове тази седмица с мотива, че безплатното им раздаване от групата Глобал Ти Ви, собственост на брата на Иванишвили, може да е свързано с купуване на гласове няколко месеца преди парламентарните избори следващата есен.

Коалицията на опозицията "Грузинска мечта", на която Иванишвили е лидер, разкритикува тази мярка. Според нея тя има за цел да попречи на грузинците да гледат сателитния канал TV9, който е недостъпен в повечето кабелни мрежи в страната. "Целта на властите е да запазят липсата на информация, което стана възможно благодарение на контрола на държавата върху националните телевизионни компании", заяви коалицията.

Грузинската прокуратура подчерта, че просто е защитила изборния процес. "Всичко това няма нищо общо със свободата на изразяване", заяви председателят на парламента Давид Бакрадзе. Той увери, че парламентът ще приеме закон, който "ще гарантира възможността на всички телевизионни канали да излъчват в страната по време на изборната кампания, за да може различните източници на
информация да бъдат достъпни за всички." Бидзина Иванишвили, който е най-богатият грузинец със състояние от над 5 милиарда евро, бе глобен в началото на месеца с 36 милиона евро за нарушения на изборното законодателство, включително раздаване на спътникови чинии.

Последвайте канала на

БТА
2882 1

Коментари 1

Добави коментар

2012.06.24 | 11:17

1
а у нас - кебапчета... бедни ли са наште лидери, стиснати ли са, не знам... сигурно щото на грузинеца парите са си негови, а наште още са под отчет за куфарчетата

Добави коментар

Водещи новини