Близо 20 000 японци протестираха срещу ядрената енергия

  • 22 юни 2012 16:46

  • 370
  • 0
Близо 20 000 японци протестираха срещу ядрената енергия
©

Близо 20 000 противници на атомната енергия протестираха в  Токио пред резиденцията на премиера, който реши миналата седмица да рестартира два от общо 50 спрени реактора в страната,  предаде Франс прес.

"Не на пускането", скандираха демонстрантите, сред които  бяха журналистът Сатоши Камата, един от водачите на движението  "Сбогом на атомната енергия!" и писателя и лауреат на Нобелова  награда Кендзабуро Ое, инициатор на петицията, под която в  момента има над 7,5 милиона подписа.

Японският премиер Йошихико Нода даде зелена светлина на 16 юни за пускането в експлоатация на два реактора в западната част на страната - Охи 3 и 4 - първите, които рестартират след  аварията във Фукушима, предизвикана от земетресението и  последвалото цунами на 11 март 2011 г.

Местните власти и правителството са движени преди всичко от  икономически съображения. Нода обеща по-рано, че ще вземе  решение за рестартиране на реакторите едва след като се увери,  че населението приема пускането им, отбелязва АФП.

Компанията-оператор на централа Охи "Кансай Електрик"  предвижда засилване на сигурността на централата, но няма да има готовност за това преди 2015 г.

Нова демонстрация на противници на атомната енергия е  предвидена за следващата седмица.

Последвайте канала на

БТА
370 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини