Китай обяви предстоящи военноморски учения

  • 27 май 2022 12:17

  • 515
  • 2
Китай обяви предстоящи военноморски учения
© Getty Images (архив)

Китай организира в събота военноморско учение в Южнокитайско море. Това заявиха морските власти на страната след едноседмични обвинения от страна на САЩ и съюзниците им във връзка с военните амбиции на Пекин в Азиатско-Тихоокеанския регион, предаде Франс прес.

Маневрите ще се състоят близо до китайския бряг, в малка акватория, разположена далеч от зоните, оспорвани от Виетнам и Филипините. Това ще е забранена зона, предупреди вчера китайската агенция за сигурност по море, като оповести нейните координати. Районът с площ около 100 кв. км е разположен на 25 км южно от остров Хайнан.

За следващата седмица са насрочени и маневри в друга морска зона, също близо до Хайнан, информира БТА.

Въоръжените сили на Китай са провели военни учения в акваторията около Тайван

Китай редовно организира военноморски учения. САЩ смятат тази страна за свой стратегически съперник и редовно отправят предупреждения във връзка с нарастващото военно и икономическо присъствие на Пекин в зона, простираща се от Южнокитайско море до Тихия океан. Според тях целта на китайското присъствие в тази зона е да промени баланса на силите в региона.

Пекин се впуска във все по-провокационна риторика и дейности – изпраща например свои самолети да летят близо до Тайван почти всекидневно, заяви вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и призова да се контрира намерението на Китай да премоделира международния ред.

Последвайте канала на

Владимир Василев
515 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.27 | 13:05

2
В момента до края на Май тече подписка за Излизане на България от СЗО. тАКА ЩЕ ИМАМЕ СТАТУТ НА СЪВЕТВАЩА НАЦИЯ ВМЕСТО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА СЪС ЗАКОНОВА ОСНОВА ЗА АРЕСТУВАНЕ ОТНЕМАНЕ НА ИМУЩЕСТВО И ЗАТВОР ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА КОМАНДИТЕ ОТ СЗО.
краварите

2022.05.27 | 12:45

1
и там се мешат на поредния континент, явно не осъзнават че вече не са световния господар

Добави коментар

Водещи новини