Откриха римски антики в Япония

  • 22 юни 2012 12:31

  • 852
  • 0
Откриха римски антики в Япония
©

Антични стъклени мъниста, носещи белезите на римските майстори, са били открити в древна гробница в Япония, съобщава bTV. Това е първото доказателство, че влиянието на Римската империя е достигало до краищата на Азия.

Изследвания са доказали, че мънистата, открити в датираната V век гробница „Уцукуши”, в околностите на Киото, са били изработени някъде между първи и четвърти век от Новата ера. Всяко едно от мънистата е с идеална форма, с диаметър от 5 мм и жълт цвят. Японските учени са доказали наличието на самороден натриев карбонат в светложълтите мъниста – естествен материал, използван от майсторите на стъкло в Римската империя.

Самите мъниста, които са с прорез в средата, са направени по многопластова технология – изключително усъвършенстван за времето си метод. Според ръководителите на проекта това са един от най-старите предмети, изработени по този начин, някога откривани в Страната на изгряващото слънце.

Сега изследователите търсят пътя на манистата и се опитват да разберат как преди 16 века те са преминали разстоянието от 10 000 км., което дели Япония от Рим.

Последвайте канала на

852 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини