Човек е убит при при протестите в Иран срещу скока в цените на храните

  • 14 май 2022 20:59

  • 852
  • 2
Човек е убит при при протестите в Иран срещу скока в цените на храните
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Ирански депутат заяви, че един човек е бил убит в неговия град по време на неотдавнашните размирици заради повишаването на цените в югозападната провинция Хузестан, съобщи днес агенция ИЛНА, цитирана от АП.

Ахмад Авей, член на парламента от Дезфул, не съобщава името или пола на убития, нито казва колко души са били арестувани по време на размириците.

Иранските медии съобщиха вчера, че властите са арестували най-малко 22 демонстранти, които са протестирали срещу внезапното повишаване на цените на субсидираните основни хранителни продукти, 15 от които в Дезфул. Един пожарникар е бил ранен при сблъсъци с демонстранти в близкия град Андимешк.

Високите цени на храните запалиха нови бунтове в Иран

Размириците последваха съобщението на Иран от началото на седмицата, че цената на олиото за готвене, пилешкото месо, яйцата и млякото ще се увеличи с до 300 процента, тъй като цените на хранителните продукти в Близкия изток се покачват заради сривовете в световната верига за доставки и нахлуването на Русия в Украйна, която е основен износител на храни.

Вчера държавната телевизия показа кадри от демонстрации в провинцията, които прераснаха в насилие, а протестиращите палеха гуми, нанасяха щети на джамии и обществена собственост.

Теодора Павлова
852 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.05.15 | 11:58

2
Украйна била... основен износител на храни:)))?!? Ти да видиш, а аз се чудя, защо в Китай... лека, полека настъпва глад:)))!
М. Иванов

2022.05.15 | 09:54

1
Един циганин по малко...

Добави коментар

Водещи новини