Китай реагира остро на продажбата на оръжия на Тайван от САЩ

  • 08 февруари 2022 11:39

  • 560
  • 1
Китай реагира остро на продажбата на оръжия на Тайван от САЩ
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян осъди одобрената продажба на оръжия за 100 милиона долара от САЩ на Тайван, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стъпката на Вашингтон "сериозно подкопава суверенитета и интересите на Китай в областта на сигурността, както и отношенията между Китай и САЩ като цяло и мира и стабилността в Тайванския проток", каза той.

Подчертавайки принципа за единен Китай и трите съвместни комюникета между Китай и САЩ по въпроса, Чжао призова Вашингтон "незабавно да отмени гореспоменатия план за продажба на оръжие, да спре да продава оръжие на Тайван и да прекрати военните си контакти с Тайван".

Реакцията на Пекин е във връзка с одобрената от Вашингтон продажба на оръжия на Тайван на стойност 100 милиона долара. Става дума за подпомагане изграждането на системите за противоракетна отбрана на острова, което предизвика острата реакция на Китай.

Вчера Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността потвърди продажбата в изявление и каза, че тя ще спомогне за подобряване на сигурността на Тайпе и за поддържането на политическата стабилност, военния баланс и напредъка в региона.

Днес министерството на националната отбрана на Тайван изрази благодарност за одобрението на сделката от страна на САЩ.

Китай призова САЩ да проявят повече гъвкавост, ако искат пробив във връзка със Северна Корея

Напоследък напрежението между Китай и Тайван нарасна, отчасти поради зачестилите навлизания на китайски изтребители в тайванската зона за идентификация на противовъздушната отбрана.

Китай е изправен пред ответна реакция заради действията си спрямо Тайван, в Хонконг и заради вътрешни нарушения на правата на човека.

САЩ са сред страните, които не изпратиха официални представители в Китай за зимните олимпийски игри в Пекин.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
560 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.08 | 12:53

1
Значи друга държава не може да продава оръжия защото ще има санкция а Америка може брей

Добави коментар

Водещи новини