Хонконг съобщи за първи случаи на Омикрон извън системата си за карантиниране

  • 31 декември 2021 15:00

  • 489
  • 0
Хонконг съобщи за първи случаи на Омикрон извън системата си за карантиниране
© Pixabay

Здравните власти в Хонконг заявиха днес, че въпреки наложените заради коронавируса строги ограничителни мерки, районът е регистрирал първите си случаи на варианта Омикрон извън системата си за карантиниране, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Установените заразявания повишават вероятността Хонконг да остави границите си затворени и през новата година. Китайският специален административен район, който до голяма степен се е изолирал от света, се надява да отвори границата си с континентален Китай за ограничен брой хора, пътуващи по работа.

За последно Хонконг откри случай на вируса извън карантинните си центрове и хотели през октомври. Предишни заразявания с Омикрон бяха установени по време на карантината, на която са били подлагани завърнали се в специалния админитративен район.

Хонконгският здравен министър София Чан заяви, че един от четирима членове на самолетен екипаж, дал положителна проба при тестване след завръщане в Хонконг, е нарушил правилата за домашна карантина, като е отишъл на ресторант, където е заразил баща си и клиент, седящ на друга маса.

Тя каза, че приготовленията за отваряне на границата с континентален Китай продължават, но отбеляза, че "справянето с пандемията е приоритет".

Здравен служител заяви, че друг човек, работещ в авиационния сектор, който дал положителна проба, но се предполагало, че си стои вкъщи, е посетил бар малко след като се е върнал от последния си полет.

Чан съобщи, че главният администратор на Хонконг Кари Лам се е срещнала с представители на авиокомпания "Катай пасифик еъруейс", за да изрази недоволството си от нарушаването на правилата.

Въздушният превозвач заяви, че петима души от неговите екипажи са дали положителни проби през последните дни и разследването му на случаите е показало "сериозно нарушаване на правилата от някои от тези хора". Компанията обеща да започне дисциплинарни процедури.

Хонконг спира полетите на Корейските авиолинии заради заразени с коронавирус

Последвайте канала на

Константин Тодоров
489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини