COVID-19 ограничава влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, твърди доклад

  • 05 декември 2021 21:38

  • 672
  • 1
COVID-19 ограничава влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, твърди доклад
© Getty Images/Guliver

Пандемията от коронавируса е отслабила влиянието на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, а задълбочаващата се несигурност в региона допринася за "значителен" риск от избухване на война, заяви днес институтът "Лоуи" в доклад, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30068

Според базирания в Сидни изследователски център за външна политика съюзниците на САЩ в региона и ключови балансиращи сили като Индия са по-зависими от когато и да било от капацитета и готовността на САЩ да бъдат противотежест на военно и стратегическо ниво в отговор на възхода на Китай.

В същото време Пекин се опитва да убеди държавите от Югоизточна Азия да не се присъединяват към коалицията на САЩ и подобрява военния си обмен с Русия и Пакистан, както и със Северна Корея, като по този начин създава вдъхваща уважение тройка от притежаващи ядрени оръжия сили, които подкрепят Китай в региона.

"Отворен въпрос е дали очертаващият се баланс на военната мощ ще допринесе за възпиране и стратегическа стабилност в Индо-Тихоокеанския регион", пише в доклада. "Силата на противопоставянето, всеобхватността на конкуренцията между САЩ и Китай и присъствието на множество потенциални точки на възпламеняване означават, че рискът от избухване на война е значителен".

Въздействието на пандемията е подкопало цялостния просперитет на региона, което като цяло е отслабило Китай. "Сега е по-малко вероятно всеобхватната сила на Пекин да изпревари тази на конкурента му до края на десетилетието - това предполага, че световният възход на Китай изобщо не е неизбежен", твърди докладът. "Изглежда много малко вероятно, че Китай някога ще бъде толкова влиятелен, колкото някога бяха САЩ", заключва той.

Китай разкритикува американската демокрация преди среща на високо равнище, организирана от Байдън

Според института Австралия, чиито отношения с Китай значително се влошиха през последните години, се справя по-добре от повечето партньори на САЩ с растящата сила на Китай, но става все по-зависима от Вашингтон.

През 2018 г. Австралия забрани на китайския технологичен гигант "Хуавей" да участва в разработването на 5 Джи комуникационната мрежа в страната.

Отношенията се влошиха миналата година, когато Канбера призова за независимо разследване на произхода на коронавируса, което предизвика Китай да наложи редица мерки, насочени срещу австралийската търговия, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30068

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
672 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Ми много ясно,

2021.12.06 | 06:56

1
те затова им занесоха коронавируса в Ухан по време на ония военни упражнения там, за да препънат Китай... Ама май препънаха Европа повече, както обикновено.

Добави коментар

Водещи новини