Най-малко петима загинали в Мианма след като силите за сигурност прегазиха протестиращи в Янгон

  • 05 декември 2021 14:35

  • 1168
  • 2
Най-малко петима загинали в Мианма след като силите за сигурност прегазиха протестиращи в Янгон
© Getty Images/Guliver (архив)

Най-малко петима загинаха и десетки бяха ранени, след като силите за сигурност в Мианма прегазиха участници във флашмоб протест в Янгон, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Над десет протестиращи са арестувани.

Мианма беше обхваната от хаос и насилие след военния преврат на 1 февруари. Протестите срещу управлението на хунтата продължават въпреки смъртта на над 1300 души. Често протестите се провеждат от малки групи, изразяващи съпротивата си срещу свалянето на избраното правителство, ръководено от носителката на Нобелова награда Аун Сан Су Чжи. Участниците в тези акции рискуват да бъдат убити при репресиите.

Протестът в Янгон днес започна внезапно. Минути след началото му в протестиращите се блъсна превозно средство и няколко души бяха арестувани.

"Много бързо движеща се кола блъсна протестиращи и имаше изстрели. След това войници подгониха протестиращите. Видях лично три мъртви тела на улицата", съобщи свидетел, пожелал да остане анонимен.

Хунтата в Мианма смята да формира милиции, които да преследват противниците ѝ

Видеоклипове и записи от сцената показват автомобил в използвания за военни машини зелен цвят, който блъска протестиращи. От него скачат войници, които арестуват и бият участници в протеста.

Според двама свидетели протестът е бил прегазен с цивилен автомобил, пълен с войници. След това те са излезли и са били и арестували разпръснатите участници в протеста, някои от които са били ранени сериозно, отбелязва Ройтерс.

Въпреки насилието тази сутрин в Янгон се проведе и друг малък протест. 

Константин Тодоров
1168 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емилия Димитрова

2021.12.05 | 16:01

2
Myanmar! = Мианмар(бивша Бирма)!
Юсуф

2021.12.05 | 15:21

1
Тази държава се изписва Мианмар що е постоянно Мианма не знам

Добави коментар

Водещи новини