Китай разкритикува американската демокрация преди среща на високо равнище, организирана от Байдън

  • 04 декември 2021 20:49

  • 1167
  • 2
Китай разкритикува американската демокрация преди среща на високо равнище, организирана от Байдън
© Getty Images/Guliver

Китайската комунистическа партия разкритикува американската демокрация днес и възхвали собствената си система на управление, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Цел на остри критики беше срещата на високо равнище за демокрацията по света, която ще се проведе идната седмица под домакинството на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Партийни служители поставиха под въпрос как поляризирана държава, която се е провалила в справянето с COVID-19 може да поучава другите и казаха, че опитите други държави да бъдат принудени да копират западния модел на демокрация са "обречени на провал".

Тян Пейян, заместник директорът на Бюрото за политически изследвания на партията, каза че пандемията е извадила на показ дефектите в американската система. Според него високата смъртност от COVID-19 в САЩ се дължи на политически спорове и разделения в правителство от най-високото до най-ниските нива.

"Подобна демокрация не носи щастие, а бедствия за гласоподавателите", каза той на пресконференция, на която беше представен доклад на правителството за системата, наричана от Комунистическата партия нейна собствена форма на демокрация, която е под твърд партиен контрол.
Нито Китай, нито Русия са сред около 110-те поканени правителства на двудневната виртуална "Среща на високо равнище за демокрация" на Байдън, която започва в четвъртък. Участието на Тайван, самоуправляваща се демокрация, която Китай смята за своя провинция, допълнително разгневи Пекин.

Отношенията между САЩ и Китай остават напрегнати, въпреки виртуална среща на високо равнище между Байдън и китайския лидер Си Цзинпин миналия месец. Президентът на САЩ многократно посочи разногласия с Китай в по-широкия си призив към САЩ и съюзниците им да покажат, че демокрациите могат да предложат на човечеството по-добър път към прогреса от автокрациите.

Комунистическата партия управлява Китай еднолично от 1949 г. Тя твърди, че различни гледни точки са отразени в консултативните органи и кварталните комитети, но заглушава повечето публични критики с цензура и понякога с арести.

Партията твърди, че силното централно ръководство е необходимо за запазването на стабилността в огромната държава, която през вековете е била разкъсвана от разделения и войни.

"В такава голяма държава с 56 етнически групи и повече от 1,4 милиарда население, ако няма партийно управление и възприемем така наречената западна демокрация, ще бъде много лесно да объркаме нещата и демокрацията да работи в противоположна посока", каза Тян.

Трудностите, които наскоро изпитаха някои западни демокрации, дадоха на лидерите на Комунистическата партия повече увереност в системата им и в опитите им да направят Китай световна сила. Държавните медии често говорят за хаоса от безредиците пред Капитолия на САЩ след последните избори за президент. Публикуваният днес доклад твърди, че "днешният свят е изправен пред предизвикателства от прекомерна демокрация".

САЩ искат да засилят военното си присъствие, за да се противопоставят на амбициите на Китай и Русия

Китайски служители често обвиняват САЩ и други държави, че използват демокрацията като прикритие за опитите си да спрат възхода на Китай - обвинение, което беше повторено на пресконференцията от Сюй Лин, заместник-началник на отдела за връзки с обществеността на партията.

"САЩ наричат себе си "лидер на демокрацията" и организират и манипулират така наречената "Среща на високо равнище за демокрация", каза той. "Но всъщност те подтискат и пречат на държавите с различни социални системи и модели на развитие в името на демокрацията", добави Сюй. Според него е недемократично те да искат да налагат своята форма на демокрация предвид собствените им не винаги добри резултати. "Тяхното вътрешно управление е в хаос, но те сочат с пръст и критикуват другите демокрации", каза Сюй. "Това ли е демокрацията, която те рекламират", запита се той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1167 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЯВНО

2021.12.05 | 04:16

1
КОМУНИЗЪМ ЗНАЧИ. ДИКТАТУРА.
Вероятно

2021.12.05 | 12:10

2
Демокрацията какво значи?

Добави коментар

Водещи новини