Армения поиска помощ от Русия след гранични сблъсъци с Азербайджан

  • 16 ноември 2021 19:27

  • 3457
  • 0
Армения поиска помощ от Русия след гранични сблъсъци с Азербайджан
© Getty Images/Guliver (архив)

Арменските власти се обърнаха към Русия с призив да защити от атаки на азербайджанските войски суверенната територия на Армения. Това заяви днес по обществената телевизия скретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян, цитиран от ТАСС.

"Доколкото нападението е извършено над суверенната територия на Армения, съгласно договора от 1997 г. се обръщаме към Русия с призив да защити териториалната цялост на Армения. Сега се подготвя писмено обръщение", отбеляза арменският представител.

По думите на Григорян Ереван се надява, че Москва ще му достатъчна военна помощ, ако преговорите с азербайджанската страна не дадат резултат.

Ситуацията на арменско-азербайджанската граница в област Сюник остава много напрегната, съобщи днес пресслужбата на арменското министерство на отбраната. "Към 14.30 ч. местно време ситуацията на източната граница на Армения остава крайно напрегната. Водят се локални боеве, в които противникът използва артилерия, бронирана техника, огнестрелно оръжие с различен калибър. Арменската страна предприема ответни действия", се посочва в изявлението и се добавя, че арменската армия контролира ситуацията.

Азербайджан обвини днес Армения в "мащабна" военна "провокация", след като отново избухна напрежение между тези две съперничещи си кавказки държави, които миналата година водиха война за анклава Нагорни Карабах, предаде Франс прес. "Арменските въоръжени сили предприеха мащабна провокация на границата днес" в 03.00 ч. местно време, атакувайки азербайджански позиции в районите Калбаджар и Лачин, се казва в изявление на азербайджанското министерство на отбраната.

Двама азербайджански военнослужещи са ранени в боевете с арменските сили, се посочва в изявлението на министерството.

Арменското министерство на отбраната обвини азербайджанските сили, че са се "опитали да направят пробив на арменската граница, от източна посока" и са били отблъснати от арменските войници.

Армения и Азербайджан се обърнаха към Международния съд на ООН заради конфликта за Нагорни Карабах

В неделя двете страни вече се обвиниха взаимно в стрелба по границата.

В събота властите в Нагорни Карабах заявиха, че единственият път, свързващ Армения със сепаратисткия анклав - Лачинският коридор, е бил затворен за кратко поради инцидент между двете страни.

През ноември ситуацията в Нагорни Карабах и граничните райони на арменската Сюникска област рязко се изостри. Двете враждуващи страни редовно съобщават за военни сблъсъци, включително със загинали, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3457 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини