Хиляди арменци протестираха срещу премиера Пашинян

  • 08 ноември 2021 20:08

  • 477
  • 0
Хиляди арменци протестираха срещу премиера Пашинян
© Getty Images/Guliver (архив)

Хиляди се събраха на протест в Армения, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян, година след подписването на спорния договор с Азербайджан, сложил край на войната между двете страни, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Договорът, подписан с посредничеството на Русия, доведе до примирие в планинския анклав Нагорни Карабах след шестседмични боеве, взели над 6500 жертви. Ереван, който по това време губеше военния сблъсък, беше принуден да отстъпи на Баку обширни територии във и около Нагорни Карабах, което беше прието като унижение от арменското население и предизвика протести. Пашинян е смятан от опозицията за предател.

През юни премиерът свика предсрочни парламентарни избори, спечелени от неговата партия "Граждански договор".

Хиляди протестиращи се събраха отново в центъра на Ереван по призива на опозиционния съюз на бившия президент Роберт Кочарян. Ишхан Сагателян, ръководител на опозиционна партия, обяви началото на "общонационално опозиционно движение". "Целта на движението ни е да спре разрушаването на нашата държава", подчерта той.

Няколко довели до жертва инциденти по границата между Армения и Азербайджан предизвикаха опасения от ново насилие между двете кавказки страни на фона на съществуващите от десетилетия териториални спорове. Пашинян и азербайджанският президент Илхам Алиев обаче обявиха неотдавна, че са готови да започнат дискусии за окончателно мирно споразумение.

Арменски войници пострадаха при стрелба на азербайджанските сили в Нагорни Карабах

Последвайте канала на

Константин Тодоров
477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини