Училища в Делхи отвориха след 19 месеца

  • 01 ноември 2021 14:21

  • 311
  • 0
Училища в Делхи отвориха след 19 месеца
© Getty Images/Guliver

Голяма част от училищата в индийската столица Делхи отвориха отново врати днес след 19-месечно затваряне заради пандемията, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Агенцията отбелязва, че изследвания са показали, че затварянето на учебните заведения е довело до загуба на знания и увеличаването на неравенствата.

Регионалният министър на образованието на Делхи Маниш Сисодия заяви, че учебните занятия в училищата са подновени при 50 процента присъствен капацитет и спазване на редица мерки за борба с разпространението на заразата като носене на маск, мерене на температурата и отделяне на местата за влизане и излизане на учениците.

След осезателно подобряване на ситуацията с COVID-19 в града местните власти решиха от 1 септември да бъдат възстановени присъствените занятия за учениците от 9-и клас нагоре.

Днешният ден е първият от март миналата година, когато училищата в Делхи отварят врати и за децата до 8-и клас.

Поради ограничението за 50-процентово присъствие в класните стаи обучението ще продължи в хибриден режим, тоест електронното обучение частично ще се запази.

Присъствените занятия бяха подновени също днес в Керала и Западна Бенгалия. Това вече стана и в други индийски щати през последните седмици.
Затварянето на училищата в Югоизточна Азия е попречило на ученето на 424 милиона деца, по данни на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ). Според изследване на организацията значителна част от учениците и родителите им съобщават, че наученото през този период е чувствително по-малко в сравнение с времето преди пандемията.

Евакуирани от Афганистан в Индия са дали положителни проби за коронавирус

Особено потърпевши са бедните деца, които нямат достъп до компютър или смартфон, за да учат онлайн, и които нямат у дома възрастен, който да им помага в ученето.

С над 34,2 милиона доказани случая на заразяване с коронавирус Индия е на второ място в света след САЩ по този показател. По официални данни починалите са 451 112, но според експерти действителният брой вероятно е много по-голям, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.


 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини