Хонконг затяга правилата срещу разпространението на коронавируса

  • 26 октомври 2021 18:33

  • 405
  • 1
Хонконг затяга правилата срещу разпространението на коронавируса
© Getty images

Хонконг ще затегне мерките срещу коронавируса, въпреки, че няма огнища на COVID.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28793

Властите на Хонконг обаче искат по-добре да съгласуват противоепидемичната си политика с политиката на Китай и да увеличат шансовете за пътувания, освободени от карантина, между специалния административен район и континенталната част на страната, заяви днес главната администраторка на Хонконг Кари Лам, цитирана от БТА.

Макао ще тества жителите си за COVID-19 и затваря някои места за развлечение след появата на четири нови случая

Хонконг ще предприеме проследяване на контакти и ще изисква да се използва мобилното приложение "Лийв Хоум Сейф" в правителствените сгради, за да записва влизащите и излизащите посетители. Освен това ще бъдат затегнати правилата за карантиниране, като те няма да важат само за служители на спешните служби или за работещите в жизнено важни отрасли като логистиката.

Към момента на карантиниране не подлежат екипажите на самолети, банковите и застрахователните служители, директорите на обществени компании, както и екипажите на товарни и пътнически кораби и др.

В Хонконг от началото на годината не е имало голямо локално огнище на коронавирус, а през последните месеци на практика не е имало местно предаване на болестта. Но районът е до голяма степен затворен за международни пътувания и посетителите от други държави, оценявани като високорискови, като САЩ, трябва да се карантинират в продължение на 21 дни.

Към момента жителите на Хонконг, както и посетителите от другите части на страната, не биват карантинирани при пристигането си в града, ако отговарят на определени условия - представяне на негативен тест за коронавирус преди пристигането си. Но от друга страна, пътуващите от Хонконг до континентален Китай трябва да бъдат карантинирани за 14 дни в специално определени за целта хотели, а след това още 7 дни в домашна среда. Властите казват, че връщането към освободени от карантина пътувания между Хонконг и континентален Китай е по-голям приоритет в сравнение с разрешаването на международните пътувания.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28793

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
405 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.26 | 19:34

1
Радев ги разсипа

Добави коментар

Водещи новини